Vreme je za hodanje

(Last Updated On: )

Nije suvišno još jednom podsetiti na sve koristi za fizičko i mentalno zdravlje koje donosi hodanje. Hodanje je, uz to, besplatno, jednostavno, i ne zahteva poseban dodatni napor, pa ga mogu praktikovati osobe svih uzrasta.

Hodanje pomaže očuvanju hipokampusa, dela mozga zaduženog za učenje i pamćenje, što smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti. Alchajmerova bolest je, globalno, poprimila razmere epidemije, sa više od 35 miliona obolelih, a naučnici predviđaju da će se ovaj broj udvostručiti u naredne dve decenije.

Hodanje pozitivno utiče na čulo vida, smanjujući očni pritisak. Glaukom (oštećenje očnog živca zbog povišenog očnog pritiska) je jedan od rastućih problema savremenog čoveka. Šetnja stimuliše i deo kore velikog mozga odgovorne za vid tako što se obrađuju različiti stimulusi iz okruženja.

Prevencija bolesti srca (smanjenjem nivoa holesterola i visokog krvnog pritiska) sigurno je jedan od najpoznatijih pozitivnih efekata hodanja, po čemu je hodanje, prema brojnim nalazima, čak korisnije od trčanja i bavljenja intenzivnijim fizičkim aktivnostima.

Povećanje kapaciteta pluća kod osoba koje redovno hodaju poboljšava sposobnost ovog važnog organa da se bori protiv štetnih agenasa iz vazduha i bolesti, a ukoliko problemi sa plućima već postoje, simptomi se smanjuju i disanje postaje lakše.

Hodanje je dobro i za pankreas. Rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 se smanjuje pošto se šećer bolje apsorbuje i koristi u organizmu.

Hodanje pomaže varenje. Samo pola sata šetnje dnevno podstiče normalan rad creva.

Održanje zdravlja mišića do duboke starosti primetno je kod osoba koje su se redovno kretale. Hodanje, uz pravilan uspravan položaj tela, je najbolji način za ravnomerno opterećenje mišićnog, koštanog i zglobnog sistema, bez opasnosti od povreda. Tako se održava koštana masa i smanjuje verovatnoća preloma u starosti.

Bolovi u leđima i donjem delu kičme iščezavaju sa navikom redovnog hodanja. Cirkulacija se povećava, a nema dodatnog opterećenja kao kod vežbanja i trčanja.

Kretanje opušta, smanjuje stres…

I na kraju, benefit koji se mnogima, pred letnju sezonu, čini glavnim – redovnim hodanjem troše se kalorije i efikasno reguliše telesna težina.