Bespovratno, za malu privredu

(Last Updated On: November 23, 2020)

Ministarstvo privrede Srbije raspisalo je javni poziv za program bespovratne pomoći maloj privredi za kupovinu novih mašina i proizvodne opreme, ukupne vrednosti 556 miliona dinara.

“Uvažavajući potrebe privrede, ove godine je dupliran maksimalan iznos granta koji jedna firma može da dobije za kupovinu opreme, sa 2,5 miliona na pet miliona dinara. Takođe, privrednicima je omogućeno da konkurišu za ovaj program bez obzira da li su već bili korisnici državnih sredstava po nekom drugom osnovu ili programu u prethodnom periodu”, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Banke koje će kreditirati nabavku mašina i opreme neće tražiti druga sredstva obezbeđenja osim zaloga na kupljenu robu.

Pri nabavci opreme, bespovratna sredstva čine 25 odsto ukupne vrednosti, učešće samog preduzetnika je pet odsto, a još 70 odsto kredit partnerskih finansijskih kuća za koji je rečeno da je povoljan.

Program se sprovoditi u saradnji s pet banaka i jednom lizing kućom: Poštanskom štedionicom, Kredit agrikol bankom, Halkbankom, Eurobankom, Prokredit bankom i Rajfajzen lizingom.

Tim pogramom je 2017. bilo obuhvaćeno 425 zahteva privrednika od kojih je odobreno 396. Njihovom realizacijom u naredne dve godine biće zaposleno 1.630 ljudi, navelo je Ministarstvo privrede.

Za program su najviše zainteresovana preduzeća koja se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda, metalnih konstrukcija, tekstila i odeće, preradom drveta, gume i plastike, štampanjem, proizvodnjom nameštaja, predmeta od papira i kartona, građevinskih proizvoda.

Izvor: Beta