Vlada bez informacije o minimalnoj zaradi

(Last Updated On: )

Predstavnici Ministarstva finansija Srbije nisu se, na početku pregovora o minimalnoj mesečnoj zaradi za 2022. godinu, izjasnili o iznosu povećanja, već su samo saslušali argumente dva socijalna partnera – reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca, rekao je član pregovaračkog tima sindikata UGS “Nezavisnost” Zoran Ristić.

On je za Betu rekao da su sindikati, Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i UGS “Nezavisnost”, zatražili da se minimalna zarada poveća sa sadašnjih oko 32.000 na 39.000 dinara, koliko se procenjuje da će biti vrednost minimalne potrošačke korpe.

“Unija poslodavaca predložila je da se minimalac poveća za oko pet-šest odsto uz odgovarajuće povećanje neoporezive osnovice”, rekao je Ristić.

Dodao je da su predstavnici Ministarstva finansija ocenili da bi povećanje trebalo da bude “održivo”, ali bez preciziranja koliki je taj iznos i da li je to 35.000 dinara kako je pre mesec dana najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ristić je rekao da predstavnici Ministarstva finansija nisu želeli da preciziraju iznos povećanja ni na pitanje sindikata “šta je održivo povećanje”.

“Oni će se izjasniti verovatno na drugom sastanku koji će biti održan 23. avgusta”, rekao je Ristić.

Prema Zakonu o radu ukoliko se tri socijalna partnera – sindikati, Unija poslodavaca i predstavnici države ne dogovore oko iznosa povećanja minimalne zarade, konačnu odluku doneće Vlada Srbije, najkasnije do 15. septembra ove godine kako bi važila od 1. januara 2022. godine.

Izvor: Beta