Da li vam je potrebna kancelarija

(Last Updated On: October 28, 2022)

Rad od kuće, za neke preduzetničke profesije i frilensere, čini se isplativim i prirodnim rešenjem. Troškovi su smanjeni, a kupcima nije bitno u kakvom prostoru radite, sve dok je kvalitet na očekivanom nivou.

Posle kovid pandemije i vlasnici drugih biznisa opredelili su se za rad od kuće. Ako ste jedan od njih, vreme je da donesete definitivnu odluku i date odgovor na pitanje – da li je u vašem poslovanju neophodna kancelarija?

Postoji nekoliko stvari koje treba razmotriti.

Prva su zaposleni. Ako vlasnik ima angažovane radnike, njima će možda odgovarati da rade od kuće, a možda i ne. Da li će radnici ostvarivati svoj maksimum ako rade od kuće? Da li kancelariju treba potpuno ukinuti, ostaviti je za kombinovani rad kuća – kancelarija, ili u njoj planirati samo periodična okupljanja? Ukoliko je ovo poslednje slučaj, možda kancelariju može da zameni i neki drugi prostor.

Ako planirate da zapošljavate nove radnike, razgovarate sa njima i obezbedite im trening od strane kolega, bolje je imati trajno organizovanu kancelariju, bar na neko vreme.

Da li vaša kompanija ima koristi od povremenog organizovanja događaja na koje pozivate poslovne partnere, kupce, javnost? Ako je tako, kancelarija vam je potrebna. Sa kancelarijom, investitori, kupci i dobavljači, zaposleni i lokalna zajednica, u većini slučajeva, imaće više poverenja u vašu firmu i biznis.

Stalna kancelarija je i mesto na kojem je adresa vaše pošte, pa vas tako lakše mogu pronaći svi oni koji to žele, uključujući banke, javnu upravu i druge službe.

Kancelarija je i prostor u kojem se odlaže dokumentacija, čuvaju podaci na kompjuterima, funkcioniše server i mreža važna za poslovanje. U nekim slučajevima lakše je vrednosti u vlasništvu kompanije obezbediti u kancelariji nego na privatnom posedu.

Na kraju, u poslovnim prostorijama se ljudi sreću, što poboljšava kvalitet timskog rada i motivaciju. Oni razmenjuju poslovne, ali i privatne informacije, i lakše se identifikuju sa firmom i njenim ciljevima nego ako svi rade od kuće.