Vašu ličnost otkriva Fejsbuk

licnost otkriva facebook
(Last Updated On: )

Opis ličnosti na osnovu lajkova na Fejsbuku omogućava nova interesantna alatka, koja može biti korišćena za ličnu zabavu, ali i za procenu, od strane policije na primer, osoba koje imaju potencijal da se agresivno ponašaju i počine zločin.

facebook

Fejsbuk ima veliku količinu podataka o korisnicima, između ostalog, sa kojim profilima dolazite u kontakt, koliko vremena provodite posećujući ih, kao i sve što ste naveli u porukama, a ova nova internet alatka koristi podatke o lajkovima kako bi izgradila sliku o korisniku pomoću koje može da mu prilagodi “njuz fid”, odnosno kontinuirani prenos novosti, kao i reklame za određene ciljne grupe, preneo je danas britanski Telegraf.

Centar za psihometriju Univerziteta u Kembridžu napravio je internet alatku koja koristi samo lajkove, i nijedan drugi podatak, kako bi napravila sliku ličnosti korisnika društvene mreže.

Alatka pod nazivom “Apply Magic Sause” (Primeni čarobni sos) pomoću lajkova procenjuje pol, inteligenciju, životno zadovoljstvo, seksualnu orijentaciju, političku i versku opredeljenost, obrazovanje, bračni status, kao i osobine ličnosti, a osmislili su je istraživači, a ne Fejsbuk.

Ukoliko odmah želite da proverite kako alatka radi evo i linka na sajtu Kembridž univerziteta

Izvor: Beta