Dizajn enterijera, saveti i ideje

dizajn enterijera
(Last Updated On: )

Zašto bi dizajn enterijera Vašeg doma bio drugačiji od bilo kojeg drugog? Mnogo je jednostavnije pratiti masu i ne pokazivati strah od nedostatka originalnosti, kad bi svaki dom bio jednak. Evo nekoliko ideja da enterijer doma učinite konformističnim, a da pri tome ne dobijete tipičnu dizajnersku kuću.

Prvo – uklonite sve međusobnoo uklopljene stvari iz doma. Nedavne studije pokazale su da uklapanje presvlaka za dnevnu sobu sa prozorima i podnim oblogama može da izazove recipročna osećanja kod domaćina i gostiju. Uklanjanje svih nagoveštaja usklađivanja ili komplementarnog dizajna kritična je vežba za konformiste. Nakon što su uklonjeni ovi predmeti, potražite originalna umetnička dela, kao što su skulpture, slike i dela narodne umetnosti. Enterijer koji uključuje originalnost u ukrašavanju zidova, budi zainteresovanost gosta, te time pretpostavljaju da domaćin ima “dobar ukus”.

enterijer

Na radost istinskih konformista, mnogi dizajneri enterijera ne preteruju u menjaju tema u dizajnu. Ali morate ići korak unapred, kako biste bili sigurni da se nova dekoracija ili dizajn ne nađe u Vašem domu. Nemojte inspiraciju tražiti u Vašim omiljenim knjigama, časopisima ili filmovima. Neka nijedna stvar za zabavu ne posluži tome. To će Vam samo skrenuti misli sa osnovne teme.

Koristite glavu. Zapravo, nemojte je uopšte koristiti, jer je to najbolji način da se izbegne svaka senzacionalistička ideja kada je u pitanju dizajn enterijera. Nažalost, previše je lako naći inspiraciju u svakodnevnom životu. Važno je da ne zapišete bilo koju od ovih ideja dole i onda ćete zaboraviti svoje inicijalne reakcije i ideje i krenuti jednostavnim putem.

Saveti za dizajn enterijera

Dizajner enterijera suočava se sa velikim brojem istih pitanja, kada se sretne sa klijentom. Pitanja, kao što su tema i fundamentalni stil često nisu problematična pitanja. Ali uvek će biti brige oko boja zidova, nameštaja koji je trenutno u kući i podova.

Postoje saveti za ublažavanje problema i pitanja u vezi sa konkretnim problemima dizajna.

“Šta je sa ovom nijansom boje? Previše je svetla/tamna/meka/itd.” Prvi i najbolji korak da eliminišete ovu zabrinutost, je da kupite uzorak boje i stavite je na zid. Tako ćete moći videti kako će boja stvarno izgledati na zidu. Mnoge boje – posebno one tamnije – dolaze do punog izražaja kada se u više slojeva nanesu na celi zid. Verujte paleti boja i dizajneru, ali naravno sledite intuiciju. Boja koja Vam se po intuiciji ne sviđa, neće Vam naprasno postati lepa. Prekrijte zid onom bojom, koja Vam pruža sigurnost i donosi sreću u Vaš stan.

“Da li postojeći nameštaj treba presvlačiti?” Odličan savet: Procenite stilsku i novčanu vrednost nameštaja sa troškovima presvlačenja. Antikvitetna stolica, koja se uklapa u dnevnu sobu vrednu nekoliko hiljada dolara, idličan je dodatak ukoliko zamena originalnog tapacirunga ne prevazilazi njenu vrednost.

“Ne znam šta da radim sa podom.” Odluka o dizajnu poda treba da zavisi od budžeta, namene prostorije i ličnih želja. Određene podne obloge su izuzetno skupe, kao što je tvrdi hrastovi pod, i ne mogu da se postave u prostorijama gde se mnogo cirkuliše i deca skaču. Pažljivo razmotrite i postavljanje tepiha preko postojećih podova. To je stvar ličnog izbora.

Zapravo, kompletan dizajn enterijera treba da bude stvar ličnog izbora.