Vakcinacija obavezna

(Last Updated On: )

U Skupštini Srbije usvojen je novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojim je vakcinacija postala obavezna, uz novčane sankcije i gubitak mesta u vrtiću za nepoštovanje zakona.

Roditelji ili staratelji koji ne budu vakcinisali svoju decu biće kažnjeni iznosima od 30.000 do 150.000 dinara. Ista kazna biće izrečena i onima koji u postupku epidemiološkog ispitivanja ne govore istinu i ne daju tačne i potpune podatke značajne za otkrivanje izvora i načina prenošenja zarazne bolesti.

Kazna je predviđena i u slučaju nepridržavanja naloga doktora medicine, kada je određena obaveza prevoza sanitetskim vozilom ili mera izolacije i lečenja, kao i ako se pre putovanja u zemlju u kojoj ima kolere, kuge, velikih boginja, žute groznice, virusnih hemoragijskih groznica i malarije i po povratku iz tih zemalja, ne pridržava obaveza propisanih zakonom.

Nevakcinisana deca u vrtiću samo uz potvrdu lekara

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je u skupštinskoj raspravi da se zakonom obezbeđuje se “visok nivo zaštite života i zdravlja ljudi, sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, kao i njihovo odstranjivanje i iskorenjivanje”.

Kako je istakao, za boravak dece u predškolskim i u ustanovama za smeštaj dece bez roditeljskog staranja, neophodna je obavezna imunizacija, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje lekar.vakcina

Imunizacija je obavezna za decu protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, malih boginja, rubeola, zauška, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom, influencija tipa B i oboljenja izazvanih streptokokom-pneumonijom.

Imunizacija je obavezna i za osobe izložene određenim zaraznim bolestima – hepatitisom B, hepatitisom A, trbušnom tifusu, besnilu, tetanusu, kao i za osobe koje u toku rada mogu biti izložene navedenim zaraznim bolestima.

Vakcina će biti obavezna i za osobe u posebnom riziku od bolesti hepatitisom B, gripa, meningelnih bolesti, oboljenja izazvanih streptokokom-pneumonije i homofilusom influencija B, varičele, infekcije izazvane respiratornim, sinicijalnim visurima, imunodeficijenti i okogeni pacijenti. Takođe i za putnike u međunarodnom saobraćaju, protiv žute groznice i drugih zaraznih bolesti po zahtevu zemalja u koje se putuje.

Izvor: RTV