Srbi su genetski…

(Last Updated On: February 23, 2016)

Zanimljivi podaci, koje su preneli svi mediji u Srbiji, stižu od Istoka Pavlovića internet preduzetnika.

Istok je na svom Fejsbuk profilu objavio post koji poredi genetski materijal Srba sa genetskim materijalnom stanovnika drugih krajeva Evrope. Post prenosimo u celosti, uz fotografiju.

– Čuveni mit “mi smo svi crni, to nam je od 500 godina pod Turcima”, zapravo nema veze sa životom. Srpski i turski geni su veoma različiti.

– Naše “crnilo” potiče zapravo od starosedeoca Balkana (Tračani, Iliri, Dačani…) sa kojima su se izmešali Sloveni koji su se doselili.

karta00

Srbi imaju veoma malo “slovenskih” gena (R-M458, koji se smatraju tipično slovenskim genima kod nas su zastupljeni max. 12%)

– Ono što se najverovatnije desilo jeste da su “crni” starosedeoci Balkana poprimili jezik došljaka, Slovena koji su njima bili nekakva “elita”. Sloveni su izdominirali kulturološki, a Tračani i Iliri genetski jer su bili brojniji.

– Priroda ne zna za Srbe, Hrvate, Bošnjake, Albance… svi balkanski narodi su poprilično slični, kao. npr Norvežani i Šveđani. Naše razlike su isključivo kulturološke.

– Zapravo, cela postavka u kojoj mi uopšte poredimo Srbe sa Turcima, Rusima, Bugarima… je pogrešna. Priroda ne zna za “nacije”. Kompletna paradigma genetike je u potpunoj suprotnosti sa paradigmom “nacija”. Svi ljudi su kombinacija različitih grupa gena. Svaki pokušaj dokazivanja ko je Srbin, a ko Hrvat ili Bošnjak uz pomoć genetike, zapravo dovodi do zaključka da ni Srbi ni Hrvati ni Bošnjaci ne postoje – iz tačke gledišta prirode.

Makedonci i Srbi imaju najviše istih gena (96%). Osim toga, nama najsličniji su Grci i Mađari.

Evo i liste nekih naroda po genetskoj sličnosti sa Srbima:

Makedonija 96%
Grčka 66%
Mađarska 65%
Ukrajina 62%
Rumunija 61%
Litvanija 57%
Bugarska 53%
Poljska 52%
Italija 51%
Maroko 48%
Tunis 43%
Turska 42%
Rusija 32%

Izvor: Facebook / Istok Pavlovic