Oni zvone, a vi (ne)odgovarajte

(Last Updated On: )

Ne postoji način da stranački aktivisti budu sprečeni da zvone na vrata privatnih stanova, a na vama je da odbijete da razgovarate. Ovako, ukratko, glasi mišljenje poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

On je naglasio da razne aktivnosti političkih stranaka i poseta stranačkih aktivista stanovima građana mnogi građani doživljavaju kao uznemiravanje i istakao da građani nemaju nikakvu obavezu da stranačke aktiviste primaju i da odgovaraju na njihova pitanja.

“To zavisi isključivo od njihove volje”, naveo je Šabić, saopšteno je iz Kancelarije Poverenika.

Šabić objašnjava da Poverenik nema nikakve ni pravne ni faktičke mogućnosti da bilo koga spreči u neželjenoj poseti stanovima građana, odnosno da ta institucija nema ni pravne ni faktičke mogućnosti da spreči aktiviste političkih stranaka da posećuju stanove građana Srbije.

door

Reagujući na saopštenje Stalne komisije opozicionih stranka za obezbeđenje uslova za poštene izbore, Šabić je kazao da nema razloga da političke stranke pozivaju Poverenika da štiti prava građana, jer on to čini svakodnevno, u granicama svojih ovlašćenja i raspoloživih resursa.

Stalna komisija opozicionih stranaka saopštila je juče da će zatražiti od poverenika da reaguje na svako buduće kršenje građanskih sloboda i privatnosti podataka koje predstavnici vlasti grubo zloupotrebljavaju sprovodeći kampanju od vrata do vrata, posebno zloupotrebljavajući biračke spiskove.

Povodom sumnji da stranački aktivisti koriste zvanične biračke spiskove, poverenik je, kako se navodi, više puta posebno naglašavao da je nedozvoljeno davanje, saopštavanje ili upotreba u svrhu za koju nisu namenjeni, onih podataka o ličnosti koji se prikupljaju, obrađuju ili koriste.

Izvor: Dnevnik