Uskoro kazne u Grčkoj

(Last Updated On: )

Povećanje prometa električnih trotineta na ulicama Atine i drugih gradova Grčke, kao i desetine nesreća, naterale su vlasti na nova pravila.

Kako piše atinski list “Katimerini”, nesreće koje su se dogodile njihovim vozačima i pešacima na koje su naletali, doveli su do rigorozne reakcije države.

Pošto je u Grčkoj to pitanje već dugo na stolu, ali samo na teorijskom nivou i u formi “konstatacija”, sada su Ministarstvo za infrastrukturu i “zainteresovane strane” u društvu počeli uspostavljanje specifičnih okvira za saobraćaj i distribuciju električnih trotineta i sličnih vozila.

Mnogi gradovi u Evropi suočeni sa tim problemom, ističu da bi trebalo da postoji jedinstven regulatorni okvir za sve države-članice EU. Medjutim, pošto je to dugotrajan proces, evropske zemlje postepeno uvode svoja pravila.

Tako je grčko Ministarstvu infrastrukture sastavilo predlog i dostavilo ga novoformiranom “Odboru za usluge mikro-mobilnosti”, predvidjajući čak i novčane kazne od 400 evra za kršenje propisa.

Predlog ministarstva je da se zajedno reguliše upotreba svih vozila na električni pogon (VEP) koja ne spadaju pod Zakon o bezbednosti u drumskom saobraćaju. To su “roleri”, “skejtbordovi” i vozila koja su radi lakše upravljvosti zasnovana na “varijabilnom balansu” te im je potrebna pomoćna kontrola za održavanje ravnoteže (žiroskop) – kao što je popularni “segvej”.

Nova regulativa bi se odnosila i na elektromotorizovana vozila na jednom točku (modeli “solovil” – solowheel, i slični) i elektromotorna vozila s dva paralelna točka (“hoverbord” i slični).

Za samostalnu vožnju u javnom saobraćaju njihovi vozači moraće da budu stariji od 15 godina, a ako su u pratnji odrasle osobe moraće da imaju bar 12 godina. Od svih će se zahtevati da koriste propisno vezane kacige.

Ta elektromotorna vozila biće kategorizirana prema brzini koju mogu da postignu.

Ona s maksimalnom brzinom od šest kilometara na sat “smatraće se pešacima” i moči će da koriste površine koje koriste i pešaci.

Vozila s maksimalnom brzinom izmedju šest i 25 kilometara na sat “smatraće se biciklima” i na njih će se odnositi odredbe Zakona o bezbednosti u drumskom saobraćaju kojima je uredjen saobraćaj bicikala.

U trećoj grupi će biti elektromotorna vozila čija je maksimalna brzina iznad 25 kilometara na sat. Ona će smeti da koristi samo kolovoz, kao i druga motorna vozila.

Vozačima te poslednje, najjače i najbrže kategorije, biće izrečena novčana kazna u iznosu od 400 evra ako voze van kolovoza, odnosno trotoarom ili biciklističkom stazom.

Uz to, elektromotorna vozila će morati da imaju posebne oznake, nalepnice otporne na vremenske uslove, načinjene tako da se raspadnu u pokušaju skidanja ili kradje s vozila. Nalepnice će na ta vozila stavljati prodavac ili preduzeće koje ih iznajmljuje, i moraće da sadrže pun naziv firme, maksimalnu brzinu i identifikacioni kod trotineta ili drugog elektromotornog vozila, zaključuje “Katimerini”.

Izvor: Beta