Fejsbuk u borbi protiv dezinformacija

(Last Updated On: July 3, 2019)

Sigurno vam je poznato, čak i ako se ne bavite internet marketingom, da Fejsbuk ne obezbeđuje pojednako deljenje sadržaja kroz mrežu. U skladu sa algoritmom, specijalnom i unapred određenom formulom, pojedine objave bivaju dostupne širem ili užem krugu korisnika. U zavisnosti da li je vaš profil ili strana ocenjena kao podobna, uspešna, zanimljiva, ili ne, Fejsbuk će vas nagraditi, odnosno kazniti.

Svoje algoritme Fejsbuk s vremena na vreme menja, želeći da što bolje podrži sadržaje zbog kojih mreža postoji. Sa ovim promenama upoznati su stručnjaci za internet marketing, koji dešavanja svakodnevno prate, ali širi krug korisnika obično nije. Zato vam prenosimo zanimljivu novost koja je objavljena u prvim danima jula.

Fejsbuk je, na polovini 2019. godine, upozorio da više neće tolerisati dezinformacije vezane za zdravlje. Algoritam je promenjen, i manjom vidljivošću će biti kažnjene strane koje koriste navodne ili stvarne bolesti pokušavajući da promovišu svoje proizvode i usluge.

Cilj promena je da se sankcionišu preterane i senzacionalne priče o zdravlju i bolesti, koje uglavnom nisu tačne. Dovođenje ljudi, posebno pacijenata, u zabludu ne koristi društvu, a najnoviji potezi deo su kampanje kojom se sa Fejsbuka uklanjaju sadržaji niskog kvaliteta.

Ako, dakle, vodite Fejsbuk strane na kojima reklamirate proizvode za pomoć ljudima sa zdravstvenim problemima i neželjenim stanjima (kao, na primer, strane koje sadrže promovisanje proizvoda za oslobađanje od viška kilograma), preispitajte ono što objavljujete. Fejsbuk neće baš sve stranice kazniti, ali će automatski, na osnovu kjlučnih reči, smanjiti distribuciiju do potencijalnih korisnika onih koje upotrebljavaju preterane i nerealne tvrdnje.