Usaglašen Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u prosveti

(Last Updated On: )

slika1PKUmslika1Odbor za pregovore o Posebnom kolektivnom ugovoru zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika koji predstavljaju četiri reprezentativna sindikata prosvete, saglasio se sa tekstom kolektivnog ugovora koji je predložilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Posebni kolektivni ugovor biće potpisan po pristizanju mišljenja relevantnih vladinih institucija, što je uobičajena procedura. Podsećamo, izrada novog kolektivnog ugovora je bio jedan od važnijih zahteva sindikata prosvetnih radnika koji su započeli zakonski štrajk.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić pozdravio je postizanje dogovora o Posebnom kolektivnom ugovoru.

Ministar Verbić je izjavio da je položaj prosvetnih radnika u Srbiji težak i da je Vlada Srbije u potpunosti saglasna da je ovakva situacija – u kojoj oni koji nam obrazuju i vaspitavaju decu zarađuju manje od republičkog proseka – u najmanju ruku neodrživa i veoma loša za našu budućnost.

„Prosvetni radnici nisu imali povećanje plate još od 2008. godine, kao što je to bio slučaj sa većinom drugih profesija od opšteg značaja, iako im je obećavano povećanje koeficijenta. U ovakvoj situaciji svi u Vladi Republike Srbije trudimo se da što pre pomognemo prosveti, da omogućimo da sistem profunkcioniše“, naveo je ministar Verbić.

On je dodao da je najbolji način da se to uradi kroz uspostavljanje platnih grupa i platnih razreda, jer će se samo njihovim pažljivim uvođenjem trajno popraviti položaj nastavnika i učiniti da on bude pravedniji i realniji naspram obaveza i značaja koji prosvetni radnici imaju za društvo.