Nastavu kineskog pohađa 2500 učenika u osnovnim i srednjim školama

(Last Updated On: )

kineski jezik2Nastava kineskog jezika u osnovnim i srednjim školama realizuje se kroz pilot projekat „Učenje kineskog jezika u školama u Republici Srbiji“ od školske 2011/12. godine.

Nastavu pohađa oko 2500 učenika u 29 osnovnih i srednjih škola u Beogradu, Užicu, Novoj Varoši, Vlasotincu, Knjaževcu, Sokobanji, Boljevcu, Lebanu, Smederevskoj Palanci, Rači, Paraćinu, Despotovcu, Rgotini Podgorcu, Medveđi. Na području sedam školskih uprava u Srbiji (Beograd, Niš, Zaječar, Kragujevac, Leskovac, Požarevac i Užice), nastavu izvodi 17 nastavnika kineskog jezika koji su došli iz NR Kine.

Pilot projekat ima za cilj da se kroz učenje osnova kineskog jezika učenici osnovnih i srednjih škola upoznaju sa kineskom kulturom, jezikom i tradicijom, a realizuje se na osnovu Programa prosvetne saradnje između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva prosvete Narodne Republike Kine.

Kineski jezik uči se i u specijalizovanim školama za nadarene učenike u Filološkoj gimnaziji, Matematičkoj gimnaziji i Gimnaziji u Sremskim Karlovcima.