Upravljanje vremenom

(Last Updated On: )

Hroničan nedostatak vremena za sve planirane poslove jedna je od karakteristika savremenog načina života sa kojom se svi suočavamo. Ukoliko je moguće primeniti savete poznatih i uspešnih, koji sigurno imaju veliki broj obaveza, onda bi dan trebalo organizovati na sledeći način.

Držite se predviđenog plana. Kada želite da vežbate ili izgubite suvišne kilograme trener će vam savetovati da vodite evidenciju o rasporedu i postignutim uspesima. Tako je i sa upravljanjem vremenom. Ako ga gubite na beznačajne stvari registrujte to, kako biste mogli negativan obrazac da ispravite. Beležite i postignuća.

Uspešni preporučuju jutarnje vežbanje za podizanje energetskog nivoa, uspostavljanje i održavanje mentalne svežine. Pojedine supstance na fiziološkom nivou (endorfini) su odgovorne za takvo stanje, što je dokazano.

Na početku radnog dana odredite prioritete, odnosno, na primer, pet najvažnijih stvari koje treba da obavite. Tek posle njih preći ćete na one manje značajne poslove.

Počnite od najdosadnijih ili poslova koji najviše zamaraju – ne odlažite ih. U prepodnevnim satima je nivo energije najviši, a nešto „zabavniji“ zadaci kasnije će vam manje teško pasti.

Učinite poslove zabavnim i takmičite se sa sobom – koliko vam vremena treba, na primer, da neki rutinski zadatak obavite i može li to brže…

Radite najpre stvari koje najbolje znate. Svi smo u nekim poslovima bolji i spretniji, a druge treba da učimo. Učenje ostavite za slobodno vreme (ukoliko počnete sa njim nećete moći mnogo drugih obaveza da završite), ili poslove kojima niste vični, ukoliko ste u prilici, prepustite drugima.

Napravite pauze i koristite odmor u toku dana. Tako ćete obnoviti energiju i povećati produktivnost.

Vikend odmor je takođe obavezan, i to planiran za aktivnosti bez veze sa poslom, posle kojih ćete imati utisak da ste kvalitetno potrošili slobodno vreme, ma koliko ono bilo kratko.

Bili su ovo saveti poznatih koji se slažu da je vreme – novac, ili bar podjednako važno kao novac. Ako uspete neke od njih da primenite, nadamo se da ćete i na ličnom primeru shvatiti šta ova često korišćena izreka zaista znači.