Kome stižu vojni pozivi

(Last Updated On: )

Pozivi za vojnu vežbu, o kojima se mnogo govori proteklih dana, deo su redovnih aktivnosti Vojske Srbije, uveravaju nadležni.

Planovi pozivanja i obučavanja rezervnog sastava Vojske Srbije donose se unapred, tako da su neistiniti navodi da su iznenada pristigle „plave koverte“ sa pozivima, izjavio je načelnik Odeljenja za obuku Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Boško Zorić.

Zorić, koji je juče bio na samostalnom automatizovanom strelištu „Peskovi“ u blizini Požarevca, gde je u toku obuka lica iz rezervnog sastava Beogradske brigade, kaže da Generalštab pravi srednjoročne planove pozivanja i obučavanja rezervnog sastava.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Zorić je objasnio da je trenutno na snazi plan koji obuhvata period od 2016. do 2018. godine, a sledeće godine radiće se novi plan koji će obuhvatiti srednjeročni period od 2019. do 2021. godine.

U tom planu definišemo broj obveznika rezerve, koje ćemo pozivati u narednim godinama. Na osnovu našeg plana, jedinice izrađuju svoje srednjoročne i godišnje planove i obuke rezervnog sastava, naglasio je Zorić i naveo da svi ti planovi stupaju na snagu u septembru ili oktobru tekuće godine za narednu kalendarsku godinu.

Zorić je u nedelju obišao segment obuke – pripremno gađanje iz pešadijskog oružja i uvežbavanje minobacačkog voda u vatrenom dejstvu na poligonu „Peskovi“, a govoreći o značaju obuke pripadnika rezervnog sastava, istakao je da je reč o sastavnom delu obuke Vojske Srbije, koju čine mirnodopski i ratni sastav, odnosno, onaj koji se popunjava iz rezerve.

Ovde imamo priliku da iz razgovora sa licima iz rezervnog sastava saznamo da su oni služili vojni rok pre deset ili petnaest godina, pa je evidentno da je tu potrebna višednevna obuka da bi se oni vratili u trenaž, kaže Zorić.

Kako je naveo, vojni obveznik, po važećem Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, može u toku jedne kalendarske godine biti pozvan 15 dana na obuku, odnosno, 90 dana na vojnu vežbu, kada je reč o pasivnoj rezervi.

Kaže i da svakom pripadniku koji je pozvan na obuku ili vojnu vežbu prvo sleduju troškovi putovanja, od mesta prebivališta, do lokacije svoje jedinice, a u zavisnosti da li su vojni obveznici zaposleni ili ne, pripadaju im različite nadoknade.

Onima koji nisu zaposleni, dodaje, pripada naknada koju propisuje Vlada Srbije.

Lica koja su zaposlena, primaju platu kod svog poslodavca, koju Ministarstvo odbrane refundira poslodavcu, objasnio je pukovnik Zorić dodajući da, za pripadnike rezervnog sastava, koji su podoficiri i oficiri, sleduje još i naknada za službeno i trupno putovanje za vreme boravka u jedinicama Vojske Srbije.

Prema njegovim rečima, za ljude koji su više puta pozivani na obuku, koji su u skorije vreme služili vojni rok pod oružjem, potrebno je manje vremena da dostignu te standarde.

Izvor: Tanjug