Upis prvaka od 1. aprila

(Last Updated On: )

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je sve spremno za upis đaka u prvi razred osnovne škole, a da se očekuje da će ove godine 65.000 mališana postati đaci prvaci.

Ona je za Tanjug naglasila da je roditeljima olakšana procedura upisa u osnovnu školu, kao i da sve mogu uraditi elektronskim putem, preko platforme eUpis.

Roditeljima je na raspolaganju jedna divna mogućnost, a to je da samo jednim odlaskom u školu dobiju informacije i preko platforme e-Upis, upišu svoju decu u prvi razred. To su sva deca koja imaju od šest i po do sedam i po godina na dan, odnosno u periodu upisa, rekla je ministarka prosvete.

Prema njenim rečima, škole i roditelji imaju jasna i detaljna uputstva za upis dece u osnovnu školu, koji kreće 1. aprila.

Načelnica pedijatrije Doma Zdravlja Savski Venac, Marija Golubović rekla je za Tanjug da su u toku i sistematski pregledi kako bi se utvrdilo da li su deca spremna za polazak u prvi razred.

Sistematski pregled je u stvari pregled deteta da se vidi da li je zdravo i da li je spremno za polazak u prvi razred. To obuhvata pregled pedijatra, laboratorijske analize, zajedno sa urinom, pregled specijaliste od otorinolaringologa, oftalmologa, stomatologa, fizijatra i logopeda, navela je Golubović.

Ističe da je poželjno da se deca revakcinišu pre polaska u školu, kako bi bila zaštićena i da bi se, kako kaže, podigla kolektivna svest o zaštiti pojedinca i okoline u kojoj će dete boraviti.

Vakcine koje su obavezne i koje su deca već primila su četvorovalentna vakcina protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja i dečje paralize i trovalentna vakcina, to je MMR, protiv malih boginja, zauški i rubeole, navela je Golubović.

Ona kaže da su sistematski pregledi dece počeli od sredine januara i da su pregledana deca, uglavnom spremna za polazak u školu.

Pedijatar prati svako dete od ranog uzrasta, od kada dođu na prvu mesečnu kontrolu i shodno tome prati se taj rast i razvoj. Ukoliko u tom periodu dete ima poteškoće u savladavanju nekih osnovnih svakodnevnih veština šalje se defektologu, a ako ima poteškoće u govoru, šalje se logopedu, tako da kada dođe vreme za polazak u školu, mi već znamo da li ima neke poteškoće, objasnila je Golubović.

Dodala je da, ukoliko se utvrdi da dete ima opravdane poteškoće, upis u prvi razred se može odložiti, o čemu odlučuje posebna komisija.

Izvor: RTV.rs