U Hrvatskoj skraćeno radno vreme trgovina

(Last Updated On: )

Novi Zakon o trgovini stupio je na snagu u Hrvatskoj. Prema njemu će prodavnice nedeljom po pravilu biti zatvorene, a trgovci mogu da odaberu 16 nedelja u godini tokom kojih bi radili.

Kako se navodi, zakonom radno vreme prodajnih objekata određuje trgovac u razdobljima od ponedeljka do subote u ukupnom trajanju do 90 sati nedeljno, koje i samostalno raspoređuje.

Prodajni objekti će biti zatvoreni nedeljom, a trgovac može samostalno 16 nedelja u godini da odredi kao radne, s tim da se trajanju radnog vremena prodajnih objekata u toj nedelji dodaje 15 sati koje raspoređuje od ponedeljka do nedelje.

Izuzetak su prodajni objekti na železničkim i autobuskim stanicama, aerodromima i lukama, na trajektima i benzinskim pumpama kao i u bolnicama, hotelima, kulturnim i verskim ustanovama i muzejima.

Moći će da rade i prodavnice unutar centara za posetioce odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, porodičnih poljoprivrednih privreda kao i proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima.

Propisi o radu nedeljom ne odnose se na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju sopstvenih poljoprivrednih proizvoda na maloprodajnim štandovima i na pijacama i prodaju sopstvenih poljoprivrednih proizvoda na štandovima na veletržnicama, prodaju na sajmovima i javnim događajima, prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

Distribucija štampe putem kioska kao posebnog oblika prodaje van prodavnica može biti otvorena nedeljom i praznicima u vremenu od 7 do 13 sati.

Izvor: B92