Turistička sezona u Grčkoj je počela

(Last Updated On: )

Prvi april je važan datum za sve koji u Grčkoj žive od turizma. Sa velikim zadovoljstvom objavljeno je sletanje aviona na Rodos na prvoj ovogodišnjoj čarter liniji, koji je doveo stotinak gostiju iz Austrije, Slovačke, Češke i drugih evropskih zemalja. Malo slavlje tim povodom bilo je prilika da se iznesu informacije o prošlogodišnjim uspesima i ovogodišnjim očekivanjima. Sam Rodos označen je kao jedna od najpoželjnijih svetskih destinacija, sa visokim nivoom bezbednosti i odličnom ponudom.

Protekla, 2018. godina, u Grčkoj je nosila naziv “godina turizma”. Direktni prihodi od ove privredne grane premašili su 16 milijardi dolara, a zajedno sa svim povezanim prihodima dostigli su rekordnih 40 milijardi dolara, čime se zemlja pridružila najvećim turističkim silama Evrope – Francuskoj, Italiji i Velikoj Britaniji. Dolazak 30 miliona gostiju već je opterećenje za infrastrukturu, pa se za budućih, ciljanih 50 miliona mora uraditi dosta toga.

Inače, deo turističke sezone koji je upravo počeo obično se naziva srednji, i traje od 1. aprila do 15. jula. Vrh je od sredine jula do 1. septembra, kada su i cene najviše. Jesenjom sezonom označavaju se septembar i oktobar, a tokom pet meseci jeseni i zime smeštajni turistički objekti duž obale uglavnom su zatvoreni.

Grci strancima za posetu preporučuju proleće, posebno mesec maj. Vreme je umereno toplo i prijatno, dani su dugi i sunčani. Svi kapaciteti, uključujući one na ostrvima, su u funkciji i gužvi je manje. Alternativni termini su početkom oktobra, kada su dani kraći, ali je morska voda toplija, što je prednost za one koji ne mogu bez kupanja u moru.

Dobra ideja je boravak za uskršnje praznike, koji su u Grčkoj veoma živopisni i traju nekoliko dana. Podsećamo, Grci proslavljaju Uskrs po julijanskom kalendaru kao i mi, ove godine 28. aprila.