Trikovi govorom tela

(Last Updated On: )

Govor tela, odnosno neverbalna komunikacija, je tema o kojoj se mnogo govori kao o načinu da se saznaju skrivene namere i želje sagovornika. Postoje, međutim i obrasci koji pomažu da se u komunikaciji, uključujući i onu poslovnu, pomoću specifičnih telesnih poruka lakše postigne cilj. Evo nekih.

Podražavajte. Ako osoba govori tiho, govorite i vi, ako održava kontakt očima, činite to isto, ukoliko sedi uspravno i pomalo “ukočeno”, podražavajte njen stav. Sagovornik će vas tako doživeti kao sebi sličnu osobu u koju može da ima poverenje.

Ne popravljajte beskorisno manžetnu, garderobu, kravatu – to ostavlja utisak da ste nesigurni i da želite da na neki način pokrijete telo rukama.

Podignite glavu. Tako odajete utisak sigurne osobe, od poverenja, zadovoljne sobom.

Klimnite glavom povremeno, posebno kada sagovornik kaže nove stveri. To će uspostaviti poverenje i ohrabriće ga da vam kaže više nego što je nameravao, pošto će dobiti utisak da prihvatate i da se slažete sa onim što govori.

Prekrštene noge šalju, kao i prekrštene ruke, poruku da niste spremni na ustupke, što otežava pregovore u fazi u kojoj vam je stalo da se dogovor postigne.

Signali koje šalju šake, takođe su moćni – otvorene sa dlanovima na gore dok govorite čine da vas sagovornik doživi kao otvorenu osobu, koja ne krije ništa.

meeting

Ne tapkajte nogama i ne pokrećite ih nervozo, kao da se dosađujete ili želite da svakog trenutka pobegnete. To nije dobro za komunikaciju.

Smeh povezuje ljude, tera i sagovornika da se osmehuje, pa je dobro korististiti ga.

Blago dodirivanje ruke ili ramena osobe kojoj se obraćate stvara vezu i osećaj poverenja. Ukoliko je primereno koristite ga, na primer kada ispričate neku šalu, pa atmosfera postane opuštenija.

I jedan savet, dok ste još sami…

Kada se pripremate za važan susret, izolujte se na trenutak negde, podignite ruke što više iznad glave i istegnite ih u obliku slova “V”. Dokazano je da ovaj položaj podiže nivo poverenja u sebe i svoje sposobnosti, tako što, na fiziološkom nivou, povećava lučenje testosterona, kod oba pola.