Svi za e-berzu vina

(Last Updated On: )

Prvi profesionalni međunarodni festival vina u Srbiji, na kojem učestvuje više od 60 renomiranih vinskih kuća, otvoren je u Beogradu. Pored italijanskih, francuskih, grčkih, rumunskih i naših proizvođača posetioci mogu da probaju i vino iz Australije.

Kako je na otvaranju istakao Vladislav Petković iz organizacije festivala “Novembar Vino Fest” će proizvođačima vina omogućiti pristup svim neophodnim institucijama, kompanijama i ekspertima, koji mogu da unaprede njihovu proizvodnju i obezbede bolji plasman proizvoda.

Cilj je, dodao je, da se postignu standardi zemalja sa razvijenim tržištem vina i postave najviši standardi u regionu.

“Ovaj sajam smo izgradili zahvaljujući vinarima i prilagodili ga vašim potrebama. Trudili smo se da napravimo nešto novo, ne samo sajam. Naša obaveza je da približimo kupce vinarima, da vinarima olakšamo plasman i prodaju”, rekao je Petković.

vino

Kako je objasnio, tržište na teritoriji Srbije postaje prezasićeno i projekat izgradnje berze vina predstavlja inovativni korak napred u razvitku tržišta vina.

E-trgovina na teritoriji regiona ima udeo u celokupnoj trgovini, kod već profilisanih vinara, od svega nekoliko posto, a na nivou celokupne države je na nivou statističke greške, rekao je Petković.

Dejan Pejčinović, direktor hotela Zira u kojem se održava festival, istakao je da je sajam koncipiran da se okupe svi profesionalci iz te oblasti kako bi izašli s novim idejama.

“Jedna od dobrih ideja je e-marketing, odnosno elektronska berza. Raduje me što su se svi vinari odazvali pozivu. Imali smo situaciju da je mnogo vinara želelo da se pridruži, ali da više nije bilo mesta, sledeće godine možda će biti i veća manifestacija”, rekao je Pejčinović.

U toku trajanja festivala “November Vino Fest” organizovana je humanitarna aukcija vina, čiji je cilj da se prikupe sredstva u okviru kampanje za izgradnju prvog stacionarnog hospisa u Srbiji za smeštaj onkoloških pacijenata.

Izvor: Tanjug