Stručni savet za LinkedIn profil

(Last Updated On: )

LinkedIn je društvena mreža, na kojoj se prisustvo preporučuje svima koji žele da na internetu potraže kupce, prodavce, poslodavce, radnike…

Sa 400 miliona korisnika u 200 zemalja sveta i novim profilom koji se otvara svake dve sekunde, LinkedIn je ogromno tržište, gde se susreću pravna i fizička lica sa namerom ostvarivanja poslovnih kontakata. Ulaganja marketing stručnjaka u kampanje i aktivnosti na ovoj mreži iz godine u godinu rastu.

linkedin

Ako upitate poznanike, korisnike LinkedIn-a, kakva su njihova iskustva, odgovori su različiti. Od tvrdnji pojedinaca da su baš tamo pronašli dobro plaćen posao, preko zahvalnosti drugim korisnicima za savete, do razočaranja i izjava da profil na LinkedIn-u uopšte ne doprinosi profesionalnom uspehu.

Evo samo jednog jednostavnog saveta, koji stvari može odmah da učini boljim. Daje ga Džon Nemo, LinkedIn trener i konsultant, autor bestselera o ovoj društvenoj mreži.

Nemo podseća korisnike na reči Dejla Karnegija, američkog pisca i predavača, iz 1936. godine, koje univerzalno vrede: “Vi ne interesujete druge ljude. Ne interesujem ih ni ja. Njih interesuju samo oni sami, ujutro, u podne i uveče”.

Pogledajte prvih nekoliko reči kojima počinje vaš LinkedIn profil (Professional Headline). Svi tu obično napišu nešto o sebi – veb dizajner, softver inženjer, prevodilac, ekonomista u kompaniji XYZ… Setimo se Karnegijevih reči. Ovakvim predstavljanjem mi smo govorili o sebi, a, koga to interesuje?

Umesto uobičajenog, Džon Nemo predlaže sasvim konkretan hedlajn, u kojem navodimo šta možemo i želimo da uradimo za klijenta.

Imate 125 karaktera prostora, pa pokušajte da u tom kritičnom prvom utisku, koji traje nekoliko sekundi, kažete ko ste, šta radite i kome možete da pomognete da ostvari svoje ciljeve. Evo kako od reči do reči izgleda Nemov hedlajn – “LinkedIn bestseler autor i trener, nudi LinkedIn obuku za preduzetnike, predavače, konsultante i šefove prodaje”.