Besplatno kod privatnog lekara

(Last Updated On: )

Može li se refundirati novac dat na preglede kod privatnog lekara? Pod izvesnim uslovima može. Iskustva pacijenata koji su ovo pokušali su različita, ali vredi znati da postoji uredba da, ukoliko u roku od mesec dana ne obavite specijalistički pregled od trenutka kada ste dobili uput, imate pravo da se pregledate u privatnoj zdravstvenoj ustanovi. Ta ustanova koja nije obavila pregled u roku od mesec dana mora da refundira novac.

zakazivanje

“Dobili ste uput da vas pregleda ortoped na Banjici, odete i tražite pregled i oni kažu, ne može ranije, zakazujemo vam za 6 meseci. Onda morate da od ustanove iz koje ste došli zatražite potvrdu da niste mogli da se pregledate u roku od mesec dana. Savetujem pacijente da se edukuju i kod Zaštitnika prava pacijenata”, kaže dr Vesna Jovanović.

Tako je moguće, na primer, zakazati magnetnu rezonancu. Sve što treba je da odete u Klinički centar i ako vam kažu da ne mogu da vam zakažu snimanje u roku od mesec dana, tražite da vam izdaju potvrdu koju potom nosite u privatnu praksu. Račun vam u tom slučaju refundira upravo Klinički centar. Ovo se ne odnosi samo na one usluge kod kojih postoje liste čekanja, kao što je ugradnja kuka.

Evo i veb sajta Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje gde se mogu dobiti informacije i preuzeti formulari.

Izvor: B92