Stiže nam godina video zapisa

(Last Updated On: December 29, 2015)

U godini koja se završava video zapisi ušli su na internet, a samim tim i u marketing, “na velika vrata”. Stručnjaci, međutim, procenjuju da njihovo vreme tek dolazi.

Očekuje se da će do 2019. godine čak 80% ukupnog internet saobraćaja zauzimati video, a do tog neverovatnog procenta stići će se delom i u 2016. godini.

Sledi nam, dakle, sasvim sigurno, godina video zapisa.

Šta se, konkretno, može očekivati u delu digitalnog marketinga, koji bismo mogli da nazovemo vizuelnim?

1. Povećani naglasak na brendirani video sadržaj. YouTube kanal odnosi pobedu na globalnom nivou – trenutno ima više od četiri milijarde pretraga dnevno, što ga svrstava na drugo mesto među pretraživačima, a treće po posetama sajtu, odmah iza Google-a i Facebook-a. Šta se podrazumeva pod brendiranim video sadržajem? Ništa komplikovano. Reč je o video snimku koji se objavljuje pod imenom brenda, sa otvorenim ciljem angažovanja i pridobijanja gledalaca.

video

2. Osim na YouTube kanalu, odnosno izvan sajta, video sadržaji osvajaju i sajtove kompanija. U narednim godinama postojaće još više napora da se video ugradi u dizajn sajta, kako bi on bio privlačniji i dinamičniji. Video se može pojaviti na naslovnoj strani (home page) ili na strani proizvoda, gde može da bude veoma moćan ukoliko prikazuje, na primer, korišćenje artikla koji se nudi.

3. Animirani gif-ovi i kratki video zapisi počinju da dominiraju na društvenim mrežama. Ako se ima u vidu da je u 2015. godini, prema istraživanjima, pažnja posetilaca bila okupirana sadržajem prosečno 8,25 sekundi, jasno je da su kratke poruke i video materijali (Vine klipovi npr.) imali najveći uspeh u prenošenju poruka.

4. Live-Stream je takođe trend koji će se širiti i jačati. Aplikacije Merrkat i Periscope, uz pomoć kojih korisnici uživo prenose video-materijal osobama koje ih prate unele su potpunu novinu u komunikacije. Ovo kompanijama pruža neverovatne mogućnosti, koje će u narednim godinama sigurno intenzivno koristiti.

5. Video je oživeo na nov način i e-mail marketing, postajući njegov sastavni deo.

Sve napred navedeno, dakle, osobe koje se bave marketingom u kompanijama trebalo bi da prate i imaju u vidu, za uspešnu 2016. godinu.