Čime se bave medijatori?

(Last Updated On: )

Naslov „Novo zanimanje u Srbiji: Za “seansu” do 1.000 evra”, koji se nedavno pojavio na jednom portalu, izazvao je pažnju čitalaca. U pitanju je zanimanje – medijator. Proveravamo o čemu je reč.

Medijatori su osobe obučene i registrovane da obavljaju posredovanje između dve strane koje se nalaze u sporu. To može biti građanski, radni, porodični, privredni, vršnjački, spor u lokalnoj zajednici, a u nekim slučajevima i krivičnopravni spor, za koji postoje preduslovi da se na miran način, bez sudskog uplitanja, razgovorom i dogovorom reši.

Kada se strane u sporu dobrovoljno saglase da žele usluge medijatora, medijator se uključuje kao treća, nepristrasna strana od najvišeg poverenja i započinje razgovore, kako bi se pronašlo obostrano prihvatljivo rešenje. Vremenom se ostvaruje prekinuta komunikacija i problem u velikom procentu, od čak 80-85% slučajeva, rešava.

Medijacijom se izbegavaju dugotrajni sudski sporovi, stresne situacije i veliki troškovi, pa se preporučuje svuda gde je to moguće.

Iznos od hiljadu evra, sa početka teksta, medijator svakako dobija retko – radi se o gornjoj granici koju je moguće dostići u slučaju veoma komplikovanih sporova, koji podrazumevaju dodatno vreme, znanja i veštine. Novac koji dobija medijator stvar je dogovora – medijacija se može obaviti i besplatno, a najniža cena, u jednostavnim posredovanjima, kreće se oko 7000 dinara, što strane obično plate po pola.

medijacija

Kako se postaje medijator

Medijator mora da poseduje visoku stručnu spremu, da završi obuku i dobije zvanje posrednika, da bude neosuđivan i državljanin Srbije. Na osnovu toga dobija dozvolu za posredovanje i upisuje se u Registar posrednika Ministarstva pravde. U Registru se nalaze kontakt podaci medijatora.

Zakon o medijaciji u Srbiji je stupio na snagu početkom 2015. godine. Na sajtu Ministarstva pravde može se pronaći spisak organizacija koje sprovode obuke za posrednike, a zainteresovani, zatim, kod njih mogu dobiti informacije o svim detaljima.