Stiglo je pravo leto

(Last Updated On: )

Upravo počinje najduži niz uzastopnih dana lepog vremena, bez kiše, na koje možemo da računamo u avgustu i trajaće oko sedam dana, prognoziraju meteorolozi.

Tokom vikenda i naredne nedelje u Srbiji će biti pretežno sunčano, toplo i sparno vreme, sa najvišom temperaturom od oko 32 stepena u većini mesta, najavljuje Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Po rečima Branka Bijelića iz RHMZ-a, zaduženog za dugoročnu vremensku prognozu, ne možemo očekivati tropske talase do kraja meseca, ali ćemo imati periode toplih i suvih dana. Ipak, prema “oprobanom receptu” ovog leta, biće i kiše.

– Vreme će biti prijatno toplo, sa temperaturama od 26 do 32 stepena, ali i povremeno nestabilno. Od naredne srede u pomoravlju očekuje se i košava – kaže Bijelić, a prenosi “Blic”.

Takođe, iz RHMZ-a su objasnili da niz toplih dana ne znači i tropski talas.

– Tropski talas podrazumeva najmanje pet povezanih dana kada su temperature daleko iznad proseka, a tokom noći živa ne pada ispod 20. podeoka. Dakle, to što ćemo u avgustu imati temperature oko 32 stepena, nije neuobičajeno, toplotni talas bi bio ako bi one iznosile iznad 38 stepeni, i tada bi bio proglašen crveni meteo alarm. Vreme kakvo nas očekuje u narednim danima kategorisalo bi se kao toplotni talas, ali za, recimo, mesec oktobar, kada prosečne vrednosti iznose 23 stepena.

Izvor: Noizz