Koristite li ćirilicu?

(Last Updated On: )

Odbor za standardizaciju srpskog jezika SANU podržao je predlog izmena i dopuna Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama, čime će, kažu, upotreba ćirilice konačno biti kako Ustav nalaže.

U saopštenju, koje je potpisao predsednik Odbora prof. dr Sreto Tanasić, ukazuje se da postojeći zakon u pogledu statusa srpskog jezika i ćirilice nije usaglašen sa aktuelnim Ustavom Srbije koji određuju službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

“Ćirilica je u ovom zakonu kvalifikovana kao službeno matično pismo srpskog jezika. Odredbama ovog zakona ćirilici se obezbeđuje status koji joj pripada kao pismu većinskog naroda u Republici”, navodi Tanasić.

Dodaje da je izmena i dopuna Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama, koji je upućen Vladi Srbije, bila neophodna i zbog usaglašavanja Zakona o jeziku i pismima u pogledu statusa jezika i pisama manjinskih naroda u Srbiji sa Evropskom poveljom o regionalniom i manjinskim jezicima, koje je Srbija, kao deo SR Jugoslavije, ratifikovala 2005. godine.

Morale su se, napominje, ukinuti i nelogičnosti u kaznenim odredbama u važećem tekstu zakona, gde nisu predviđene kaznene odredbe za nepostupanje u skladu sa članovima koji regulišu upotrebu službenog jezika i matičnog pisma, a jesu kada je reč o članovima koji se bave službenom upotrebom jezika i pisma nacionalnih manjina.

Zbog izražene društvene nebrige za srpski jezik i ćirilično pismo, kako kaže, izmenama i dopunama zakona predviđeno je formiranje saveta za srpski jezik u okviru Ministarstva kulture i informisanja.

“Sve navedeno pokazuje da su izmene i dopune Zakona o jeziku i pismima bile neophodne i da ih treba pozdraviti , jer osim što ispravljaju neusaglašenost postojećeg zakona sa Ustavom, one se temelje na proverenim vrednostima o službenoj upotrebi jezika i pisma u gotovo svim evropskim državama”, zaključio je on.

Izvor: Mondo