Šta uraditi pre 8 sati ujutro

(Last Updated On: )

Ukoliko se pridržavate nekoliko jednostavnih pravila pre 8 sati ujutro učinićete dobro svom organizmu, vreme neće biti potrošeno uzalud i rezultati će se videti i na kratak i na duži rok.

Potrebno je samo, umesto drugima, pažnju pokloniti sebi i odlučiti da se promena sprovede. Posle izvesnog vremena jutarnja rutina će postati navika.

Izaberite, za početak, ili dodajte svojim redovnim, bar jednu ili dve sledeće jutarnje aktivnosti.

Probudite se posle najmanje sedam sati sna. San je potreban organizmu podjednako koliko hrana i voda, pa je neverovatno koliko ljudi sebe lišava sna i ima neprijatne posledice. San poboljšava memoriju, kreativnost, pažnju, pomaže kod oporavka od upala, smanjuje stres i rizik od povreda i udesa, oslobađa zavisnosti od prekomerne upotrebe kofeina kao stimulansa.

Pred vam je još jedan dan. Stručnjaci savetuju da naučite da osećate zahvalnost i optimizam. Neko će to postići molitvom, neko meditacijom, ali je važno da vreme pred sobom doživite kao dar koji ćete sigurno dobro iskoristiti. Oslobodite se bespotrebne nervoze i stresa, koji se često pojave i pre nego što je dan počeo.     

Fizička aktivnost koristi pre osam časova ujutro. Na našim prostorima ne postoji navika da se trening planira u ovo doba dana, pa umesto njega mogu da posluže jednostavne vežbe ili energičnije kretanje.

Doručkujte obrok koji sadrži najmanje 30 grama proteina. Pojedini istraživači preporučuju prvi obrok sa proteinima 30 minuta posle buđenja. Dobra su jaja (jaje sadrži oko 6 grama proteina) ili ćureće meso, svinjsko meso, sir, a za osobe koje izbegavaju proizvode životinjskog porekla zamena su oršasti plodovi i semenke, uz mahunarke i povrće. Cilj je da ostanete duže siti i da se spreče nagla kolebanja šećera u krvi.

Tuširanje hladnom vodom savetuju mnogi stručnjaci zbog pzitivnog uticaja na mentalno i fizičko zdravlje. Čini se da se ova navika najteže usvaja, ali osobe koje je poseduju svedoče da se posle tuširanja osećaju odlično, snažno i motivisano.

Čuti ili pročitati nove informacije u ranim jutarnjim satima čini više koristi i dovodi do efikasnijeg dnevnog ritma od zabavnih sadržaja, muzike i pesme.

Razmišljajte rano ujutro o ciljevima koje ste sebi postavili – čak i onim najudaljenijim. Ukoliko ih svakodnevno imate pored sebe bićete više motivisani za akciju. Ponašajte se lako da je svaki sledeći korak koji toga dana preduzmete put ka njihovom ostvarenju.