Srpski tim osvojio prvo mesto sa vrhunskim pogonom e-bicikala

h bridges
(Last Updated On: )

Tim studenata H-mostova sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu (ETF) pobedio je na Međunarodnom energetskom izazovu budućnosti (IFEC) 2019, najvećem svetskom studentskom takmičenju u oblasti inovativnih i tehničkih rešenja za efikasnost. Ovogodišnje takmičenje bilo je posvećeno rešenju za pogon elektičnih bicikala.



Finale IFEC-a održavano je od 29.07.-31.07. u Medisonu, glavnom gradu američke države Viskonsin, a H-mostovi su pobedili u konkurenciji sa timovima sledećih 9 univerziteta:

Delhi Tehnološki univerzitet
DBW Štutgart univerzitet
Univerzitet Drekel
„Gottfried Wilhelm Leibniz“ univerzitet u Hanoveru
Univerzitet za nauku i tehnologiju u Khalifa-i
Nacionalni univerzitet Ilian
Univerzitet Tsinghua
Državni univerzitet Utah
Virginia Tech univerzitet.


Činjenica da je tim sa ETF-a pobedio u konkurenciji timova sa univerziteta kao što su Virginia Tech, koji upravlja istraživačkim portfeljeom vrednim više od 500 mil. američkih dolara, govori sama za sebe.


Ovogodišnje takmičenje organizovali su Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE), najveće svetsko profesionalno udruženje elektrotehnike, uz podršku udruženja uključujući IEEE društvo elektičnih uređaja, IEEE društvo za primenu aplikacija u industriji i IEEE društvo struje i energije.




Ovo je neverovatan uspeh za naš tim i ETF. Godina napornog rada i žrtvovanja u Laboratoriji za kontrolu digitalnih pogona na kraju se isplatila. Velika je čast za ETF da dobije ovo priznanje od IEEE, posebno imajući u vidu protiv koga smo se takmičili. Profesor Slobodan Vukosavić i ja kao mentori tima neizmerno smo ponosni na ove fantastične ljude i sve što su morali da urade da bi došli do vrha.

izjavio je za Balkan Green Energy, asistent za nastavu i istraživanje na ETF-u Aleksandar Milić
Mentorstvo profesora Vukosavića bilo je presudno u primeni vrhunskog digitalnog rešenja za regulaciju snage koja uključuje efikasne algoritme i moćan procesor, rekao je Miodrag Joksimović iz softverskog tima H-mostova.


Filip Cvejić, vođa tima H-mostova, primetio je da je jednostavno i robusno hardversko rešenje omogućilo ETF timu da implementira softversko rešenje koje mu daje konkurentsku prednost u svakom testu.
 Ovogodišnja pobeda je usledila nakon snažnog prikaza u IFEC-u 2018, koji se fokusirao na razvoj uređaja za skladištenje energije, kada je H-mostovi tim osvojio 4. mesto i nagradu za najbolji obrazovni uticaj na IFEC 2018 takmičenju.