Spremite se za alko-test

(Last Updated On: )

Vozači koje zaustavi policija baš svaki put moraće da obave i alko-test, novi je propis koji je stupio na snagu 1. oktobra.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić izjavio je da je saobraćajna policija uvela novi kriterijum u radu, koji podrazumeva da će svaki vozač, bez obzira da li je zaustavljen zbog nekog prekršaja ili rutinske kontrole, biti podvrgnut testu alkoholisanosti.

“Posedujemo dovoljan broj uređaja, koji omogućavaju brzu i efikasnu kontrolu, bez preteranog zadržavanja. Ukoliko uređaj pokaže da vozač ima prisustva alkohola u organizmu, pristupa se aktivnom uzorkovanju, odnosno utvrđuje se tačna količina alkohola u organizmu”, objasnio je Rebić a prenelo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Rebić je dodao da je takav sistem uveden jer je praksa pokazala da je upravljanje pod dejstvom alkohola najopasniji prekršaj i da su okolnosti pod kojima se događaju takve saobraćajne nezgode gotovo uvek fatalne, odnosno sa smrtnim posledicama.

Svaka patrola, kako je objasnio Rebić, ima odgovarajući uređaj kojim će sprovesti kontrolu.

“Taj princip je uveden kao standard i u narednom periodu svaka kontrola podrazumevaće i utvrđivanje da li je vozač pod dejstvom alkohola”, kazao je Rebić.

Izvor: Beta