Šest ponuda za Telekom

(Last Updated On: November 17, 2015)

Za kupovinu srpskog Telekoma u poslednjem krugu pokušaja privatizacije javilo se šest zainteresovanih kompanija i organizacija.

Tim povodom, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić obavestio je javnost da sledi takozvana treća faza, koja traje 14 dana, i da privredni savetnik analizira dokumenta, a agencija za privatizaciju proverava učesnike u postupku. – Nakon isteka 14 dana dobićemo listu vrednovanu po ceni koju nude za kupovinu 58% udela – objasnio je Ljajić.

telekom

Komisija će, dodao je, analizirati ponude i dati konkretan predlog. – Mi smo prezadovoljni takvim interesovanjem. Pre četiri godine, kada smo pokušali da prodamo “Telekom”, bila je samo jedna ponuda i ona nije bila zadovoljavajuća, nedavno su Slovenci pokušali da prodaju svoj “Telekom” i bio je samo jedan ponuđač, pa je i on odustao – rekao je Ljajić za “Radio-televiziju Vojvodine” (RTV).

Ljajić je naveo da ne može da kaže ko je dostavio ponude za kupovinu većinskog udela u “Telekomu”.

– Ne mogu da govorim o bilo kom ponuđaču. Uredba i stav privatizacionog savetnika je da ne izlazimo sa imenima ili bilo kojom vrstom spekulacije oko cene, kako bismo dobili što kvalitetniju ponudu i pojačali konkurenciju – rekao je Ljajić.

On je naveo da će privatizacioni savetnik napraviti rang listu ponuda, rukovodeći se i po ceni, ali i po dva druga bitna činioca – socijalnom i ekonomskom programu.

– Jedna opcija jeste da nijedna ponuda ne bude zadovoljajuća i mi u tom slučaju nećemo prodati “Telekom”, eventualno ćemo zatražiti da se dostave revidirane ponude. Druga varijanta podrazumeva da odaberemo najboljeg ponudjača i da onda nastavimo razgovore sa njim u narednih 30 ili 40 dana – kazao je Ljajić.

Za radnike Telekoma najveće otpremnine

Upitan da li pominjanje socijalnog programa znači da će nakon privatizacije u “Telekomu” biti otpuštanja, Ljajić je rekao da je to neminovno.

– Da se ne lažemo, “Telekom” ima 9.000 zaposlenih, a sa zavisnim firmama u Republici Srpskoj i Crnoj Gori oko 13.000, dok, na primer, njegovi konkurenti na našem tržištu, “Telenor” i VIP, imaju neuporedivo manje. Niko ne može da izdrži taj broj radnika, ali će zaposleni u Telekomu dobiti najveće otpremnine do sada – rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, “Telekom” drži 44% domaćeg tržišta mobilne telefonije, ali prihoduje manje nego “Telenor”, što je “dobrim delom posledica i tako velikog broja zaposlenih”.

On je rekao da država ne prodaje tu kompaniju “ni iz hira niti iz političkih razloga”, kao ni zbog potreba budžeta. – Sve protivnike privatizacije pitam da li mogu da kažu da će tržište telekomunikacija za tri godine biti bolje – to niko ne može da zna. Potrebna su velika ulaganja, bez novih ulaganja se utakmica ne može izdržati i ovo radimo za dobrobit “Telekoma” – dodao je Ljajić.

Izvor: eKapija