Šećer u prerađevinama najveći problem

(Last Updated On: November 3, 2019)

Šećer je potreban organizmu za dobro zdravlje i energiju za svakodnevne aktivnosti. Sa druge strane, prekomerno unošenje šećera jedan je od najvećih problema savremenog društva. Ono izaziva brojne bolesti, koje u velikom broju slučajeva smanjuju kvalitet života i dovode do prerane smrti.

Naučnici koji se bave proučavanjem uticaja šećera na zdravlje otkrili su nedavno zaprepašćujući podatak – prosečan odrasli Amerikanac svakog dana, putem hrane i pića, unese u organizam 17 kašičica šećera. Vest dolazi iz San Franciska, sa Kalifornija univerziteta, dakle iz laboratorija kojima se može verovati. Američko udruženje za bolesti srca, napomenimo, preporučuje šest kašičica za žene i devet za muškarce, a preporuke Amerikancima glase da dodaci hrani na bazi šećera ne bi smeli da zauzmu više od 10% dnevnog unosa kalorija.

Šećeri dodati hrani, očigledno je, predstavljaju najveći problem, pošto ljudi uglavnom ne znaju gde se različite vrste zaslađivača nalaze. Nisu dovoljno upoznati ni sa njihovim nazivima, istaknutim na etiketama, kao ni sa činjenicom da sadržaj šećera u njima organizam sabira. Smeđi šećer, med, melasa, visokofruktozni kukuruzni sirup, dekstroza, laktoza, saharoza… samo su neki od sastojaka koje svakodnevno uzimamo u bezalkoholnim pićima, keksu, kolačima, sladoledima, ali i supama, hlebu, mesnim prerađevinama, kečapu… Pomenuti istraživači sa Kalifornija univerziteta pronašli su najmanje 61 dodatak, naveden uredno na etiketama, koji u sebi krije šećer.

Prekomerna težina, dijabetes tipa 2 i bolesti srca najčešće su posledice nekontolisanog i dugotrajnog unošenja šećera. Ukoliko želite da izbegnete ova opasna stanja – razmislite o količini šećera koju konzumirate.

Ako ne želite da naučite više o ovoj temi, i čitate etikete u prodavnicama na omotima namirnica, zamenite slatkiše voćem, a prerađene sokove sveže ceđenim. Iako su pojedine voćne vrste bogate šećerom, on u organizam dolazi “upakovan” u vlakna, vodu i različite hranljive sastojke. U takvoj formi šećeri se sporo oslobađaju u krvotok i ne izazivaju opasne skokove, a dodatne prednosti su unošenje svih drugih korisnih sastojaka, vitamina i minerala, koje voće sadrži.