Samo za večite studente

(Last Updated On: )

Evo najnovije informacije za večite studente kojom je “stavljena tačka” na nagađanja i vesti prisutne poslednjih meseci u medijima. Ukratko – svi koji žele da nastave da studiraju moraju da pređu na bolonjski sistem, već na jesen.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Milovan Šuvakov izjavio je danas da se “večitim studentima” ne zabranjuje da studiraju, već da se ukidaju zastareli studijski programi koji nisu akreditovani, a tim merama biće pogodjeno oko dva odsto studenata.

staraknjiga

“Studenata ima 250.000, od toga je možda dva odsto pogodjeno ovim merama. Ne možemo menjati zakon svaki put kada to odgovara nekoj interesnoj grupi i pitanje je da li je to dobro za kvalitet obrazovanja” rekao je Šuvakov.

On je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, rekao da će i posle 30. septembra “večiti studenti” moći da upišu neki od srodnih, ali akreditovanih programa, po bolonjskom sistemu, gde će im fakulteti priznavati ranije položene ispite.

Šuvakov je najavio i da će početkom naredne školske godine biti napravljen i registar nastavnika u visokom obrazovanju, koji će popunjavati i privatni i državni fakulteti.

Studenti koji su fakultet upisali pre 2006. godine, prema zakonu, moraju da diplomiraju do 30. septembra ove godine.

Izvor: Beta