Sajam GRAFIMA od 9. do 11. oktobra

(Last Updated On: )

GRAFIMA, međunarodni sajam grafičke, papirne i kreativne industrije, biće održan na Beogradskom sajmu od 9. do 11. oktobra 2023. godine. U istom terminu, i u istoj Hali 4, biće održani i Međunarodni sajam informatičko-birotehničke opreme BIRO-EXPO i Sajam ambalaže i pakovanja PAK-AM.

Pod već tradicionalnim sloganom „Više boje“, i 43. izdanje Grafime, najstarije i najveće regionalne sajamske manifestacije namenjene promociji tehnoloških dostignuća u grafičkoj industriji, izdavaštvu, štampanim medijima, dizajnu i reklamnoj industriji, u proizvodnji, doradi i preradi papira i brojnim drugim segmentima ovih privrednih grana, treba da tokom tri dana integriše mašinsku industriju, informaciono-komunikacione tehnologije, kreativno-umetničke grafičke žanrove i veštine, namenski IC i dizajnerski hardver i softver u profesionalni, edukativni i vizuelni sajamski izazov visokog međunarodnog formata.

Posetiocima će se uobičajeno predstaviti više od 70 izlagača različitih profila iz desetak zemalja, a ponudiće bogat izbor mašina, uređaja i opreme za grafičku industriju, rezervnih delova i komponenti, polovnih grafičkih mašina, kontrolnih i mernih uređaja i opreme, mašina i opreme za reciklažu otpadnih materijala, sirovina i repromaterijala, ali i finalnih proizvoda grafičke industrije, kreativne i papirne industrije.

Raznolika ponuda grafičkih mašina i uređaja, koji podržavaju širok spektar štampe, dizajna i kreativnih potreba, uključuje digitalne štampače, među kojima i velikoformatne (dizajnirane za štampanje na velikim formatima papira, folija, banera, plakata i drugih velikih medija, uz napredne tehnologije kao što su solventni, lateks ili UV-LED inkjet štampači); offset štampačemašine za sito štampumašine za doradu (folijatorice, savijačice, štanc-mašine, laminatori…); digitalne rezne sisteme i perforatore (uključujući o one koji kombinuju lasersko ili ploter sečenje sa sofisticiranim softverom za dizajn i automatsko upravljanje); štampače za etiketedigitalne štampače za tekstil3D štampačemašine za plastifikacijumašine za savijanje i heftanje itd.

Za Grafimu je jedan od ključnih ciljeva i predstavljanje aktuelnih trendova u globalnoj grafičkoj industriji domaćem i regionalnom tržištu i privredi, jer upravo oni oblikuju industriju i odražavaju promene u potrebama i preferencijama korisnika, ali i obratno. Među njima prednjače: digitalna transformacija (digitalna tehnologija i automatizacija i u grafičkoj industriji omogućavaju brže, efikasnije i preciznije izvršavanje posla, uz manje otpada, smanjuju ljudsku intervenciju mogućnost grešaka, uz integraciju digitalnih kanala komunikacije sa klijentima); personalizacija i prilagođeni dizajn (brendovi sve više teže da stvore unikatne, prilagođene proizvode i materijale koji odražavaju individualnost kupaca); interaktivnost i integrisani medijisve popularniji minimalistički dizajn i jednostavnostAugmented Reality (AR) i proširena realnost (integracija AR tehnologije u štampane materijale omogućava interaktivne doživljaje i povećava angažman korisnika); povezanost i Internet of Things (IoT): povezani uređaji i IoT tehnologija pružaju nove mogućnosti u praćenju i optimizaciji proizvodnog procesa, inventara i distribucije; grafički dizajn za društvene mreže; multikanalni pristup (grafička industrija se prilagođava potrebama multikanalne prisutnosti, kompanije i brendovi koriste različite kanale komunikacije, uključujući štampane medije, digitalne platforme, društvene mreže i mobilne aplikacije…); kreativnost i umetnost ostaju bitni faktori u grafičkoj industriji, dizajneri i umetnici stalno istražuju nove načine izražavanja i eksperimentišu sa različitim tehnikama, materijalima i stilovima, ručno izrađeni dizajn i umetničke tehnike dobijaju sve veću vrednost i postaju deo različitih grafičkih projekata); održivost i ekološka odgovornost (uz upotrebu recikliranih materijala, ekološki prihvatljivih boja i hemikalija, smanjenje otpada i energetsku efikasnost) itd.

S obzirom na to da pomenuti i drugi trendovi oblikuju današnju globalnu grafičku industriju i predstavljaju područja u kojima se beleže značajne promene i inovacije, misija Grafime je da na očigledan način predstavi inovativne ideje, umetničke koncepte i rešenja koja će pomoći da se kreativnost iskaže na potpuno novi način. Zbog toga se o Grafimi, za sve koji se bave štampanjem, grafičkim dizajnom, umetnošću i svim aspektima kreativne industrije, govori kao o nezaobilaznom događaju, bez obzira da li se radi o profesionalcu, studentu ili ljubitelju umetnosti.

Akcenat stručnog i pratećeg programa, koji podrazumeva radionice, predavanja i panel-diskusije, i dalje je na tehnologiji štampe, grafičkom dizajnu i reklamnom materijalu. To je prilika za upoznavanje sa vrhunskim stručnjacima iz industrije, razmenu ideja i sticanje novih znanja, povezivanje sa istomišljenicima, uspostavljanje korisnih kontakata i otvaranje vrata novim poslovnim mogućnostima.

Najkvalitetnije grafičke proizvode u različitim kategorijama, odnosno robnim grupama, čekaju simbolične nagrade – Zlatni, Srebrni i Bronzani pečat.

Domaćin Grafime 2023. je kompanija Cron, CRON-Europe, podružnica u potpunom vlasništvu kompanije Hangzhou CRON Machineri & Electronics Co. Ltd koja je osnovana 1992. godine kao visokotehnološko preduzeće posvećeno istraživanju i proizvodnji pripremne proizvodnje. Tokom poslednjih 20 i više godina, kompanija se etablirala kao vodeči proizvođač CTP-a u svetu sa ogromnim portfoliom proizvoda koji obuhvataju čitav spektar digitalne pripreme za štampu, uključujući UV, termičke i CTP velike formate. Njihovi CTP uređaji sa naprednom tehnologijom su u srcu inicijative „Konvencionalno digitalno štampanje“ (CDP), koja se fokusira na isporuku štampe od kraja do kraja, uključujući snabdevanje pločama, perifernim uređajima, procesorima i pratećim materijalima za štampu.

Međunarodni sajam informatičko-birotehničke opreme BIRO-EXPO tematski je usmeren na kancelarijsko poslovanje (kancelarijski nameštaj, biro mašine i pribor, kancelarijski materijal, poslovna i dekorativna galanterija…).

Drugo izdanje Sajma pakovanja i ambalaže PAKAM treba da predstavi najrazličitije segmente pakovanja i ambalaže, kao i mašine i opremu namenjenu ovoj industrijskoj grani. Cilj ove manifestacije, koja treba da okupi proizvođače ambalaže i pakovanja od drveta, stakla, plastike, papira, kartona, proizvođače etiketa, jeste predstavljanje i promocija novih proizvoda, upoznavanje sa inovacijama i novim trendovima iz ovih oblasti, uspostavljanje novih kontakata i obnavljanje već postojećih, edukacija kroz prateći program.