Te čudesne mačke

(Last Updated On: )

Vlasnici mačaka znaju gotovo sve o njihovim navikama, prirodi i temperamentu, lepoti svakodnevnog druženja. Mnogima su, ipak, manje poznati podaci o mačkama kao vrsti, od kojih su neki zaista fascinantni.

Mačke, na primer, imaju jedinstvene noseve, slično kao otisci prsta kod čoveka. Ne postoje dva ista uzorka, pa se mačka, ako to ikome treba, može identifikovati na osnovu otiska jastučeta na nosu.

I uši su im specijalne. Preko 30 mišića kontroliše pokrete uha, što mačkama dozvoljava da ih rotiraju za 180 stepeni. Uši se pokreću nezavisno jedno od drugog i pomažu mački da locira izvor zvuka.

Oči su takođe moćne. Mačke mogu da vide na daljinu do 35 metara, sa perifernim vidom u opsegu od 280 stepeni. Na rođenju, međutim, mladunci su potpuno gluvi i slepi.

Hrana za mačke je priča za sebe. Ako je proceni kao neukusnu, mačka je može odbijati sve do izgladnjivanja.

Većina mačaka postaje netolerantna na laktozu posle prvog meseca života, pa nije dobro davati im mleko. Odrasle mačke vole ukus mleka, ali laktoza izaziva različite stomačne probleme. Postoje još neke namirnice koje su, za razliku od mleka, veoma štetne. Grožđe, suvo grožđe i sve vrste luka mogu dovesti do otkazivanja bubrega i anemije.

Zanimljivo je da mačke nemaju kompletne receptore za sladak ukus, tako da ga ne prepoznaju i nisu posebno zainteresovane za slatkiše.

Granule za mačke su siguran izbor, ali pored njih maci treba staviti posudu sa vodom da ne bi došlo do dehidratacije. Suva hrana je potrebna i za zdravlje zuba, pa se moraju uvesti izvesne količine, ili specijalne grickalice, kada mačku hranite gotovim ili domaćim jelima.

Mačka prespava neverovatnih 70% svog života. Može zaspati momentalno i isto tako brzo se probuditi i krenuti u akciju. Često spava u krajnje neobičnim pozama. Cilj je da, u određenim uslovima, tokom sna potroši što manje energije, koja joj je neophodna za lov.

Mačke imaju potencijal da sebe leče predenjem. Maca prede na frekvenciji od 25 do 150 herca, što je frekvencija koja se koristi za lečenje kostiju i mišića kod ljudi. Predenje ponekad pomaže mački i da se oslobodi stresa, što je takođe dobro.

Mačka mjauče samo kad komunicira sa ljudima. U “razgovoru” sa pripadnicima svoje vrste koristi čitav niz drugih zvukova.

Vaša maca ima kapacitet da skoči 150-180 cm, pa se nemojte iznenaditi kad otkrijete ovu njenu sposobnost. Za to su zaslužne moćne zadnje noge i posebna građa kičme.

U nekim zemljama mačke su mnogo češći kućni ljubimci od pasa. Pomalo neočekivano, u porodicama u Sjedinjenim Američkim Državama je čak 88 miliona mačaka, što je za 16 miliona više od broja pasa.