Realan kurs evra 115 dinara

(Last Updated On: )

Na pitanje kakav se kurs dinara u odnosu na evro može očekivati u bliskoj budućnosti odgovor je pomalo neuobičajen. Stručnjaci, naime, ističu, da je mali promet na međubankarskom deviznom tržištu i pad potražnje za evrima takav da je trenutan realan kurs 115 dinara za jedan evro.

Da ne bi evro klizao ispod 120 dinara, centralna banka je odlučila da kupuje devize. Neki ekonomisti procenjuju da bi kurs mogao da padne na 115 dinara, ukoliko NBS ne bi intervenisala, pišu Večernje novosti.

Za građane i firme zadužene u evrima to baš i nije dobra vest, jer bi im rate, barem u ovom periodu, bile manje da je dinar jači, ali za državu i prikupljanje poreza sadašnja situacija je dobra.

Centralna banka je od početka godine kupila na međubankarskom deviznom tržištu 470 miliona evra i vratila ih u devizne rezerve. Promet devizama je slab i od početka godine je bio najveći u februaru kada je iznosio 54,9 miliona evra. Potražnja domaćih preduzeća za devizama je opala, a otkup od menjača je porastao. Devizni kurs je stabilan i NBS sve čini da ne dođe do prevelikih oscilacija u oba pravca.

“Količina novca kojom se u poslednje vreme trguje je takve prirode da čak i manji pojedinačni iznosi mogu značajno pomeriti devizno tžište u jednom ili drugom pravcu”, smatra Sonja Miladinovski, član IO Sosijete ženeral banke.

U uslovima povišene osetljivosti globalnog finansijskog tržišta, procena NBS da bi interventnom kupovinom deviza mogla da ublaži potencijalne kratkoročne oscilacije u kursu, čini se sasvim opravdanim i mudrim potezom, koji dodatno potvrđuje opšti utisak o stabilnosti bankarskog sektora u Srbiji u ovim, svakako specifičnim okolnostima, vezanim pre svega za naš region. Stoga se ne treba čuditi, ukoliko NBS u nekom narednom trenutku reaguje i prodajom deviza, ako je to u skladu sa njenom monetarnom politikom i ciljem obezbeđivanja finansijske stabilnosti zemlje.

Kako kaže Goran Nikolić, ekonomista, jačanje dinara bi bilo loše za uvozni PDV koji čini dve trećine poreza.

“Jači dinar ne odgovara izvoznicima, a stimulativan je za uvoz”, naglašava Nikolić.

Izvor: Novosti