Konkursi i pripreme za Guču

(Last Updated On: July 9, 2015)

Uveliko su u toku pripreme za 55. Dragačevski sabor trubača, koji se od 3. do 9. avgusta održava u Guči. Svi koji žele da postave šatre i štandove za prodaju trebalo bi odmah da se raspitaju i konkurišu za mesto.

Opštinska uprava u Lučanima raspisala je konkurs za postavljanje 13 privremenih šatri tokom sabora trubača i takmičenja krčmara, koje je zakazano za 14. jul, po principu „ko da više za zakup”. Početne cene na javnom nadmetanju biće od 100.000 dinara za roštiljsko mesto u Ulici Čede Vasovića do 1,3 miliona za šatru od 650 kvadrata u porti gučke Crkve Svetog arhanđela Gavrila.

U crkvenoj avliji biće izdato još 300 kvadrata za drugu šatru (početna cena 300.000 dinara) i to je prvi put posle leta 2007. da se saboraši, sa svojim privremenim krovom od platna, vraćaju u portu hrama podignutog 1831. godine. Prethodnih sedam sabora u sređenom dvorištu bogomolje nije bilo šatri, pa ni trubača: crkvene vlasti i domaćini priredbe najpre nisu mogli da se sporazumeju kome pripada novac od zakupa i kako da se deli, uz dodatno mišljenje prvih da taj prostor ionako više priliči duhovnim večerima nego razigranim plesačicama.

– Blagoslovom novog vladike žičkog ponovo je dozvoljeno postavljanje šatri u porti i mi smo episkopu zahvalni zbog toga. Porta je oduvek bila narodno saborište ovog kraja i ona je neraskidivo vezana za trubače. Tu, u porti gučke crkve, uostalom, i začeta je ova priredba, tu je 14. oktobra 1961. održan prvi Dragačevski sabor trubača, koji je ubrzo postao i do naših dana ostao najveći narodni skup u Srbiji – kaže za „Politiku” Slobodan Jolović, načelnik Moravičkog okruga i predsednik Saborskog odbora od 2004. do 2012. godine.

On podseća da je na svim saborima do sada učestvovalo 1.050 orkestara sa oko 11.000 trubača, da je među gostima bilo sedam šefova država i da je Guču u vreme sabora, od prvog do lanjskog, posetilo čak 17 miliona gostiju, ili dve cele današnje Srbije.

gucaDomaćini su za ovo 55. izdanje trubačkog prvenstva republike pripremili još nekoliko novosti. Jedna se odnosi na sastav stručnog žirija, a kako će on izgledati – to danas niko ne zna. I neće znati sve do početka takmičenja kad će imena članova te centralne komisije izvući sami kapelnici, iz šešira u kome će biti dvaput više kandidata. Druga novost je da će saborski program ove godine, prvi put posle niza leta, proći bez estradnih pevača i zvezda, koji su se bili skoro odomaćili na pozornici kraj Belice.

– Ovaj sabor uzdigao se upravo na čuvanju narodnih običaja, otvarajući godinama kapije za samouke umetnike i muzičare iz srpskih sela i gradova. Ostaćemo odani tom pravcu, pa će 55. sabor da bude, u pravom smislu te reči, skup najboljih trubača koje Srbija danas ima. U program su uvrštena samo dva orkestra koja se nikad nisu takmičila na saborima. To su orkestar Gorana Bregovića, koji će ovde održati koncert 6. avgusta od 23.30, i Sanja Ilić i „Balkanika” koji će svirati poslednjeg dana sabora, u nedelju 9. avgusta od 21 sat – ističe Jolović.

Finalno takmičenje seniorskih kapela u Guči zakazano je za 8. avgust u 21 sat i tada će se za zvanje najboljeg takmičiti 16 kapela, koje na predtakmičenjima širom Srbije obezbede ulaznicu za Guču. Pored njih, tokom sedam saborskih dana solističke koncerte u Guči držaće i majstori trube koji su na saborima pobeđivali najmanje tri puta i više nemaju pravo da se takmiče. To su orkestri Ekrema Mamutovića i Dejana Petrovića, koji će svirati 6. avgusta jedan iza drugog, Dejana Jevđića, a zatim i Bobana i Marka Markovića (7. avgusta), Dejana Lazarevića (8. avgusta) i Alvisa Ajdinovića (9. avgusta).

– Postoji zamisao da se svi oni vrate na sabor, u takmičarski deo, naravno uz pristojne nagrade. To bi onda bilo trubačko prvenstvo ne Srbije, već sveta – kaže Jolović.

Izvor: Politika
Foto: Wikimedia/Svickova