Razlozi za rebrending

(Last Updated On: )

Znamo li definiciju pojma rebrending i razloge zbog kojih se kompanije na njega odlučuju? Posle najave Marka Zakerberga da će se firma vlasnik društvene mreže Fejsbuk, u skladu sa daljim planovima, zvati Meta, verovatno će i drugi koji su oklevati razmisliti o rebrendingu.

Rebrending ili ribrending predstavlja proces promene korporativnog imidža jedne organizacije. Marketing tim, dakle, odlučuje da sprovede planiranu strategiju i promeni identitet brenda tako što će mu dati novo ime i simbol, ili značajno promeniti postojeći. Veoma je bitno da se novim identitetom brend još više na tržištu razlikuje od konkurencije.

Rebrending može da bude rizičan, tako što se promena neće dopasti jednom broju kupaca i korisnika, koji mogu da se zbog toga udalje od brenda. Postoji mnogo razloga zbog kojih se vlasnici brenda odlučuju na rebrending, ali se svi oni mogu svrstvati u dve kategorije.

Proaktivni rebrending se radi kad kompanija vidi mogućnosti za dalje napredovanje, rast, inovacije, za osvajanje novih tržišta ili novih kupaca, za učvršćivanje veza sa postojećim, već lojalnim, korisnicima.

Reaktivni rebrending nastaje u situaciji kad se postojeći brend povlači sa tržišta ili značajno menja. Mogući razlozi su i spajanje sa drugom kompanijom, preuzimanje, menjanje vlasnika, bolje definisanje sopstvene niše, odgovor na poteze konkurencije… ali i pravni problemi, negativan publicitet, prevare koje dovode firmu na rub egzistencije… Ukratko, kompanija je kod reaktivnog rebrendinga okolnostima primorana na promene.

Proaktivni i reaktivni rebrending često su kombinovani što je, čini se, slučaj i sa Fejsbukom.

Rebrending Fejsbuka, o kojem će se u narednim danima sigurno mnogo govoriti, najavljen je kao korak prema budućnosti u kojoj će se naše aktivnosti i društvene veze odvijati u novoj stvarnosti – metaverzumu. Metaverzum je najavljen kao kolektivni projekat koji će kreirati pojedinci širom sveta – on je otvoren za svakoga i u njemu će biti moguće da se ljudi druže, obrazuju, sarađuju, igraju… na način daleko superiorniji od ovoga koji je na raspolaganju danas. Rebrending Fejsbuka, međutim, dolazi i posle niza afera i optužbi vezanih za poslovanje kompanije i njenih pojedinih servisa, pa su prava istina, izbor renutka za rebrending i dalji planovi dostupni samo najbolje upućenima.