Sto projekata za dijasporu

(Last Updated On: October 28, 2021)

U narednih nekoliko meseci dijaspori će biti ponuđen prvi paket od oko stotinu projekata iz svih sektora privređivanja, od proizvodnih do uslužnih, agrobiznisa, energetike i zelene ekonomije, preko industrije, do turizma i IT-a, najavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije u intervjuu za frankfurtske „Vesti”.

Privredna komora Srbije (PKS) će na konferencijama u Beogradu, Cirihu, Austriji i Nemačkoj, predstaviti onlajn platformu „Poslovni atlas Srbije i dijaspore”, uspostavljenu u okviru Projekta “Poveži se Srbijo”, namenjenu umrežavanju privrednika iz zemlje i poslovne dijaspore.

„Centralni i najvredniji deo platforme Poslovni atlas Srbije i dijaspore biće baza projekata koje će kompanije i preduzetnici iz Srbije, uz podršku mreže regionalnih komora, kreirati, kandidovati i prezentovati kao investicione prilike našim ljudima iz inostranstva spremnim da ovde ulažu, ili uspostave druge vidove poslovne saradnje sa našim kompanijama“, rekao je Čadež.

Platforma sa bazom projekata, po oceni predsednika PKS, biće višestruko korisna i za srpsku privredu i za naše ljude koji žive i posluju u svetu.

“Privrednicima iz Srbije koji imaju ideje i projekte, posebno malim i srednjim preduzećima, obezbedićemo bolji pristup i kapitalu i znanju dijaspore i nove mogućnosti finansiranja, otvoriti nove izvozne kanale, kroz edukaciju i mentorsku podršku podići njihove kapacitete za poslovanje na najrazvijenim zapadnoevropskim tržištima. Poslovnoj dijaspori pružićemo, ne samo informacije o opštinskim i potencijalima regiona, uslovima poslovanja i podsticajima za investiranje na nacionalnom i lokalnom nivou, već i konkretne investicione projekte u koje mogu da ulože svoj kapital”, objasnio je predsednik Komore.

Platforma i baza projekata biće od početka dostupne i svim zainteresovanim privrednicima, investitorima i poslovnim brokerima iz cele dijaspore i njihovim poslovnim partnerima.

„Planiramo da  u narednom periodu aktivnosti na jačanju saradnje sa dijasporom proširimo i na druge države, od Amerike i Kanade, preko evropskih zemalja do Dubaija. Želja nam  je da deo velikog novca koji u Srbiju stiže kroz doznake dijaspore i završava uglavnom u potrošnji, preusmerimo u poslovni sektor i otvaranje novih biznisa “, rekao je Čadež.

U Privrednoj komori Srbije se kroz projekat “Poveži se Srbijo” uspostavlja i Poslovni hab za saradnju sa dijasporom, čime PKS postaje centralna tačka kontakta i mesto svih informacija, edukacije, umrežavanja i podrške, i privrednicima u zemlji i poslovnim ljudima iz dijaspore, rekao je Čadež.

Govoreći o nemačkim ulaganjima u Srbiji, Čadež je istakao da se u narednom periodu očekuje novi talas investicija iz Nemačke.

„Nemačke investicije su na listi više od 20 fabrika i pogona koji će početi da se grade ili će biti otvoreni do kraja ove ili početkom sledeće godine, ali i među 50 novih projekata, o  kojima država pregovara sa potencijalnim investitorima“, najavio je predsednik PKS.

Čadež je u razgovoru za „Vesti“ istakao i značaj povezivanja regiona kroz projekat “Otvoreni Balkan” za koji je rekao da je projekat jednakih mogućnosti za sve koji mu se pridruže.