Rad kafića do 23 sata

(Last Updated On: September 29, 2020)

Krizni štab za borbu protiv korona virusa doneo je odluku o ublažavanju mera zbog stabilne epidemijske situacije u Srbiji.

Rad kafića i restorana u zatvorenom prostoru produžava se do 23 časa uz poštovanje svih propisanih mera. Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je posle sednice Kriznog štaba da je epidemijska situacija izuzetno stabilna ali je i nesigurna, sa nekoliko desetina novozaraženih osoba dnevno.

Ona je istakla da ukupan broj ljudi u zatvorenom prostoru treba da bude limitiran kvadraturom prostorije, a udaljenost izmedju njih najmanje metar i po.

Kulturne i sportske manifestacije kao ni sajmovi ipak nisu odobreni.

Kisić Tepavčević je rekla da je od početka školske godine izuzetno stabilna situacija u školama. Navela je da je za četiri nedelje zabeležen samo jedna slučaj lokalne transmisije u školskoj sredini.

Kako je pred početak sednice izjavio član štaba doktor Branislav Tiodorović, epidemiološka situacija je stabilna, Srbija je medju najboljima u Evropi sa sedam obolelih na 100 hiljada stanovnika, ali da je virus još tu i da oprez mora ostati pojačan. “Ova dobra situacija je zasluga odgovornog ponašanja stanovnika, tako da će svaka odluka štaba o ublažavanju mera, bilo da je reč o nekim manifestacijama, bilo da je o produženju radnog vremena ugostiteljskih objekata, glavni uslov za to biće ispunjenje tri osnovna uslova maske, distanca od dva metra i dezinfekcija ne samo ruku već i predmeta i prostora”, rekao je Tiodorović za RTS.

Doktor ne očekuje velike probleme kada počne sezona gripa, jer podaci iz zemalja kod kojih kako je rekao “grip stiže pre nas” ove godine nije bilo velikog širenja zaraze.

Izvor: Beta