Mladi se prijavljuju od sutra

(Last Updated On: April 4, 2022)

Ministar finansija Siniša Mali, zajedno sa predsednikom Privredne komore Srbije (PKS) Markom Čadežom danas je obišao kompaniju VISARIS DOO u Zemunu, koja je odlučila da podrži projekat Vlade Republike Srbije „Moja prva plata“ i na taj način obezbedi pojačanje svog tima.

Ministar Mali je primetio da VISARIS DOO, koja već decenijama proizvodi savremene rendgene, uspešno posluje, kao i da su se porodične kompanije poput njih odlično izborile sa krizom izazvanom virusom korona uz pomoć države, te da idu korak dalje i otvaraju nova radna mesta za mlade.

„Jedni ste od 5.636 preduzeća koliko se već prijavilo za program – Moja prva plata. Do sada je ponuđeno 13.500 radnih mesta, na 8.500 pozicija. Veoma sam zadovoljan jer je veliki odziv naših privrednih subjekata“, objasnio je Mali i dodao da je masovna prijava potvrda da je pravilno sagledana situacija u našoj privredi.

Mali je naveo da 1. oktobra 2020. godine počinje prijava mladih za pozicije koje su kompanije prethodno prijavile za program „Moja prva plata“, a šansu za zapošljenje dobiće 10.000 kandidata.

„Ovaj program je usmeren ka mladima, da onima koji su završili srednju školu i fakultet, a koji nemaju posao, država pomogne tako što će deo plate pokriti u periodu od devet meseci. Isplaćivaće se 20.000 za one sa završenom srednjom školom i 24.000 dinara za one koji su završili fakultete. Ostatak plate obezbediće poslodavac“, naveo je Mali.

Govoreći o značaju projekta, ministar Mali je istakao da veruje da će nakon perioda od devet meseci, koliko traje program, mladi ili ostati kod istog poslodavca ili sa tim iskustvom lakše pronaći novi posao.

„Direktor preduzeća VISARIS DOO gospodin Marko Petrović mi je rekao da će uložiti devet meseci rada u mlade koji će u okviru ovog programa dobiti šansu za prvo radno iskustvo, a ukoliko se dobro pokažu, dobiće posao. Mi ćemo iz budžeta izdvojiti dve milijarde dinara u ovu svrhu. Pozivam kompanije u Srbiji da se prijave za učešće u ovom programu“, rekao je Mali i dodao da rok za prijavu ističe sutra.

Mali je podsetio da se država tokom pandemije trudila na više načina da pomogne i radnicima i poslodavcima, kao i da su pre par dana isplaćene dve minimalne zarade u iznosu od 60 odsto, odnosno još 596 miliona dinara za preko 16.000 zaposlenih u 10.200 novoosnovanih preduzeća. Prethodno je uplaćeno pet minimalnih zarada za preko milion zaposlenih u oko 235 hiljada privrednih subjekata.

„Da bismo se izborili sa COVID-19, odnosno umanjili negativne posledice uložili smo oko 5,8 milijardi evra. Taj novac je utrošen za isplatu minimalnih zarada, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade, a tu je i Fond za razvoj, garantna šema, kao i 100 evra koje smo isplatili svakom punoletnom građaninu u Republici Srbiji. To je omogućilo da nemamo najcrnji scenario koji možemo videti u velikom broju drugih zemalja“, naveo je on i podsetio da je Srbija u drugom kvartalu zabeležila rekordnu nezaposlenost od čak 7,3 odsto.

On je naveo da se projektom „Moja prva plata“, između ostalog poslodavci podstiču da održe zaposlenost, a pruža im se i pomoć prilikom otvaranja novih radnih mesta.

„Za nas je prioritet da obezbedimo radna mesta, radno iskustvo, ali i dodatno znanje, nešto što u ovom trenutku mladi možda nisu imali priliku da steknu samo nakon završene srednje škole ili fakulteta. Ovo je prava prilika“, rekao je on.

Ministar Mali je zaključio da je situacija po pitanju pandemije još uvek neizvesna, ali da je makroekonomska situacija zemlje stabilna, kao i budžet, te da se nada da će Srbija imati jednu od najviših stopa rasta u Evropi.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež je rekao da je projekat „Moja prva plata“ plod dugog promišljanja kako na pravi način pomoći da se uposle mladi i da steknu prvo radno iskustvo.

„Najviše je pozicija za mlade koji su završili srednju školu, oko 70 odsto. Pozicije za mlade sa završenim fakultetom su u najvećem delu za inženjere, arhitekte, lekare, zubare. Širok je spektar ponuđenih pozicija“, objasnio je on i dodao da je država strukturno i organizaciono pomogla da se projekat realizuje.

Direktor VISARIS DOO Marko Petrović je istakao da učešće u programu „Moja prva plata“ njima, pre svega, pomaže da zaposle ljude, čak i u većem obimu od planiranog.

„Mislim da je učešće u programu značajno i za naše dobavljače, koje pozivam da se prijave, zato što će to pomoći da se poveća obim njihovog poslovanja. Hvala ministru Siniši Malom na hrabrim i temeljnim odlukama koje su doprinele da se umanje posledice pandemije COVID-19, zahvaljujući čemu smo jedna od najuspešnijih zemalja u ovim teškim vremenima“, rekao je Petrović.

Izvor: Ministarstvo finansija