Promene u Zakonu o izvršenju i obezbeđenju

(Last Updated On: July 31, 2019)

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Usvojenim zakonom vlasnik nepokretnosti više neće da ostane bez stana ili kuće zbog komunalnog duga manjeg od 5.000 evra.

Tokom rasprave nije prihvaćen amandman Maje Gojković, koja je kao poslanica SNS, predložila da se taj iznos odnosi na sve dugove do 5.000 evra, a ne samo za komunalne.

Novo pravilo je da se kao kupac ne može pojaviti javni izvršitelj, njegov zamenik, pomoćnik ili član porodice do četvrtog stepena srodstva.

Kada je reč o izvršenju koje se odbija od plate, ono može iznositi do polovine zarade, a ukoliko je reč o minimalnoj zaradi izvršenje ne sme biti veće od njene četvrtine.

Ako je izvršenje na penziji, odbitak može biti do njene trećine, odnosno do četvrtine ako je penzija minimalna.

Izuzetak postoji samo u pogledu naplate zakonskog izdržavanja i to do jedne polovine svih navedenih primanja.

Izvršenje na primanjima ratnih i mirnodopskih vojnih invalida na osnovu invalidnine, ortopedskog dodatka i invalidskog dodatka može da se sprovede samo do njihove trećine (umesto polovine), i samo da bi se namirila potraživanja na osnovu zakonskog izdržavanja, naknade štete zbog narušenja zdravlja, novčane rente zbog potpune ili delimične nesposobnosti za rad i novčane rente za izdržavanje koje je izgubljeno usled smrti dužnika izdržavanja.

Novost – elektronske aukcije

Izmenama zakona biće uvedena i elektronska aukcija za prodaju nepokretnosti i elektronska oglasna tabla – za dostavljanje odluka i drugih akata.

Tako će prodaja nepokretnosti u izvršnom postupku ubuduće biti potpuno anonimna i automatizovana, kroz elektronsku platformu za javno nadmetanje za prodaju nepokretnosti i pokretnih stvari (e aukciju).

Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da će se od 1. jula 2020. godine javno nadmetanje za prodaju nepokretnosti organizovati isključivo preko elektronskog nadmetanja. Zainteresovani će se nadmetati pod šifrom, kupovine će moći da se prate i time će, kako očekuje, biti sprečene zloupotrebe.

Zakon propisuje i novčane kazne za dužnike koji skrivaju, oštećuju ili umanjuju svoju imovinu i time sprečavaju izvršitelja da uradi svoj posao.

Novčana kazna predviđena je i za sva druga lice koja ometaju ili sprečavaju sprovođenje izvršenja i ona može iznositi od 10.000 do 200.000 dinara za fizička, odnosno od 100.000 do dva miliona dinara za pravna lica.

Izvor: Tanjug