Prodati nekretninu bez posrednika

(Last Updated On: )

Koje su prednosti, a koji nedostaci prodaje nekretnine bez posrednika? Zagovornici sistema kupoprodaje „direktno od vlasnika“ ukazuju na brojne povoljnosti, ali ističu i mere opreza koje prodavac treba da ima u vidu.

Svakako da je najočigledniji benefit odsustvo provizije koju agencije najčešće uzimaju obema stranama. Da bi se ova prednost zadržala do kraja kupoprodajnog procesa, prodavac i kupac treba da imaju dovoljno znanja, ili iskustva, a pošto ga obično nemaju u pomoć mogu da priskoče prijatelji i članovi familije kvalifikovani za pravne poslove.

Sledeća velika prednost je posvećenost samom poslu prodaje. Kad prodajete svoj stan ili kuću vi se kontinuirano bavite tom temom, motivisani ste da kupca pronađete, a onog ko nudi dobre uslove zadržite. Iako zarađuju na proviziji, agencije se ne bave samo vašom nekretninom, pa mogu propustiti prilike radeći na nekom trenutno većem i za njih značajnijem poslu.

Vi, takođe, kontrolišete i proces pregovaranja. Ponekad je potrebno napraviti manji ustupak, obećati da ćete investirati u dodatne popravke, sniziti neznatno cenu. Agent ovo ne može da uradi bez vašeg ovlašćenja, a pitanje je i koliko je zainteresovan da se bavi detaljima.

Vašu nekretninu vi poznajete najbolje i možete u pravo vreme dati odlučujuće preporuke kupcu. Poznajete i okruženje, odsustvo buke u noćnim satima, na primer, i prijatne nenametljive stanare u zgradi.

Neke probleme koji mogu da nastanu, ipak, treba imati u vidu.

Pored napred navedenih, koji se odnose na odsustvo adekvatnog pravnog znanja, vi kao pojedinac sigurno nemate iskustvo agencije i pristup bazama podataka potencijalnih kupaca.

Agenti za prodaju nekretnina znaju koje uslove nekretnina treba da ispuni da bi bila spremna za prodaju. Poznaju i strategiju cena. Znaju gde stan ili kuću da oglase, sa kojim agencijama da sarađuju u pronalaženju kupaca, na koji način nekretninu da predstave. Sve ovo može da dovede do brže prodaje preko agencije i prolongiranja konačnog rešenja ako nekretninu prodajete po principu „direktno od vlasnika“.

U proceni vrednosti nekretnine prodavci vlasnici su najčešće pristrasni, pa se čuvajte i toga.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, prodaja, odnosno kupovina direktno od vlasnika oduzima mnogo vremena. Ako imate druge obaveze, privatne ili poslovne, možda će proces trajati duže, ili će neke prilike biti propuštene.

Sve u svemu, dobro odmerite prednosti i nedostatke ovog vida kupoprodaje i izaberite za sebe bolju opciju.