Prodata fabrika Zdravlje – Leskovac

Zdravlje Leskovac
(Last Updated On: January 15, 2021)

Kompanije Teva Pharmacueticals zajedno s Frontier Pharma i Bayston Grupom danas su saopštile da su postigle sporazum o prodaji Tevine podružnice “Zdravlje” a.d. u Leskovcu Frontier Pharmi i Bayston Grupi. “Zdravlje” a.d. proizvodi čvrste i tečne forme za lečenje kardiovaskularnih, neuroloških i resporatornih oboljenja. Fabrika ima odobrenja za snabdevanje brojnih internacionalih tržišta uključujući ona Zapadne i Istočne Evrope, Velike Britanije, Australije, Južne Amerike I Meksika.

Tevina odluka da proda “Zdravlje” a.d. u skladu je sa kompanijskom globalnom strategijom da optimizuje sveukupnu konkuretnost usaglašavajući svoje proizvodne kapacitete sa potrebama pacijenata.

Drago nam je što možemo da poželimo dobrodošlicu  Zdravlju i njegovim zaposlenima u našu kompaniju. Namera nam je da tokom ove tranzicije blisko sarađujemo sa Tevom i vremenom razvijamo kompaniju širenjem njenih mogućnosti i dovođenjem novih proizvoda u fabriku Zdravlje “, rekao je Levent Selamoglu, predsednik Frontier Pharma.

„Naš cilj je da održimo status Zdravlja kao vrhunskog međunarodnog dobavljača lekova sa snažnim fokusom na potrebe kupaca, zdravstvenih radnika i pacijenata“, rekao je Kiren Naidoo, izvršni direktor Frontier Pharma.

Actavis, deo Teve, ostaje posvećen pacijentima i zdravstvenim radnicima u Srbiji. Prodaja Zdravlja u Leskovcu obezbediće stabilno snabdevanje postojećim medicinskim proizvodima i predviđa da će Frontier Pharma i Baystone Group vremenom doneti dodatne proizvode u fabriku. Pored toga, Baystone Group i Frontier Pharma dogovorili su se da će zadržati zaposlene u fabrici najmanje dve godine.

“I nakon promene vlasništva Zdravlja Tevini ključni ciljevi za snabdevanje kupaca i pacijenata u Srbiji ostaju nepromenjeni. Naša kompanija ostaje posvećena poboljšanju života pacijenata i ovo tržište ostaje za naše poslovanje strateški važno,” rekao je Pavle Marjanović, generalni direktor Teve za Srbiju.

O Frontier Pharma i Bayston Grupi 

Frontier Pharma je specijalizovani investitor i operater farmaceutskih proizvoda sa sedištem u Velikoj Britaniji osnovan od Leventa Selamoglu i Kirena Naidoo. Kompanija ima nekoliko decenija iskustva u industriji širom Evrope, Bliskog Istoka i Afrike (EMEA). Grupa je dobro poznata po svojim mogućnostima sa oralnim čvrstim oblicima, injekcijama i topikalnim farmaceutskim oblicima, proizvodnji API-a i kao ugovorni proizvođač za niz multinacionalnih kompanija.

Baystone grupu čine specijalizovani farmaceutski investitori sa sedištem u Velikoj Britaniji i SAD-u usko povezani sa rastom kompanije SICOR, Inc. i IVAKS Corp. Grupa je glavni deoničar kompanije Flynn Pharma (koja obuhvata operacije širom Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Nemačke) i ima portfelj farmaceutskih investicija koje obuhvataju biotehnologiju i naprednu isporuku lekova.

O Tevi u Srbiji

Actavis je regionalno predstavništvo Teve za Srbiju i Crnu Goru i jedna od vodećih kompanija na srpskom tržištu. Njegova misija je da pruži širok spektar prvoklasnih proizvoda po pristupačnim cenama i tako stvori novu vrednost za zdravstveni sistem i pacijente. Portfolio lekova i OTC proizvoda jedan je od najvećih na tržištu, a njegovo stalno obnavljanje i inovacije omogućavaju pristup najvažnijim proizvodima iz gotovo svih terapijskih oblasti.