Rumuni prodaju TeraSteel doo Srbija, Ircima

Terasteel Srbija
(Last Updated On: )

Rumunski proizvođač plastičnih građevinskih proizvoda TeraPlast Group izjavio je da je dobio dozvolu od Evropske komisije (EK) da proda dve svoje čelične kompanije irskoj Kingspan Group.

Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je prodaju TeraSteel SA i Vetterbest kompaniji Kingspan Group 12. januara, navodi se u saopštenju TeraPlast Group podnetom na Bukureštanskoj berzi, BVB.

Posao za treću kompaniju u diviziji čelika, TeraSteel Srbija, čeka odobrenje srpske komisije za zaštitu konkurencije. Grupa procenjuje da će je dobiti sredinom februara. Nakon dobijanja odobrenja od srpskih vlasti, utvrdiće se i platiti početna naknada za transakciju.

TeraPlast je najavio ugovor o 410 miliona leja (98 miliona dolara / 85 miliona evra) za svoju čeličnu diviziju 24. jula 2020. Čelična divizija obuhvata poslovne linije kojima upravljaju TeraSteel SA (Rumunija), TeraSteel DOO (Srbija) i Vetterbest SA (Rumunija ).

2017. godine, kompanija TeraSteel je otvorila svoju fabriku termoizolacionih panela u Srbiji, u Leskovcu – TeraSteel DOO. Ovo je prvi proizvodni pogon grupacije Teraplast Group koji se ne nalazi u Rumuniji, ali je takođe i prva rumunska fabrika u potpuno privatnom vlasništvu koja je otvorena u inostranstvu nakon 1990. godine.

TeraSteel je lider na rumunskom tržištu sendvič panela i zajedno sa TeraSteel Srbija jedan je od najvećih izvoznika na tržištu Centralne i Istočne Evrope. Vetterbest zauzima drugo mesto na tržištu metalnih crepova u Rumuniji.

Kingspan Group je kompanija za građevinske materijale sa sedištem u Irskoj koja trguje u 70 zemalja sa 159 fabrika i koja zapošljava preko 15.000 ljudi. Kompanija je uvrštena na Euronekt Dublin i Londonsku berzu. Portfolio proizvoda TeraPlast Group sastoji se od nekoliko poslovnih linija: ugradnja, profili od PVC stolarije, mešavine, termoizolacione ploče, prozori, vrata i metalne pločice. Sedam kompanija u grupi su TeraPlast SA [BSE: TRP], TeraSteel Rumunija, TeraSteel Srbija, Vetterbest, TeraGlass, TeraPlast Recikliranje i TeraPlast Mađarska.