Pripremite se za Web 3.0

(Last Updated On: )

Web 3.0 je pojam sa kojim ste se možda sreli, a ako niste, na njega ćete u budućnosti naići sigurno. U pitanju je velika promena u radu interneta, koja će se uvoditi postepeno i u krajnjem ishodu uticati na sve učesnike u onlajn prostoru. Posebno bi trebalo da se pripreme poslovni korisnici, a za mali biznis i preduzetnike preporuka je da se informišu unapred. Veliki globalni igrači sigurno će opredeliti ogromne sume novca za svoja prilagođavanja, pa ne treba zaostajati u Web 3 revoluciji.

Web 3.0 (treća generacija interneta) zasniva se na blokčejn tehnologiji i predstavlja decentralizaciju u odnosu na internet kakav poznajemo danas. Što znači da će onlajn prostor postati bezbedniji, a privatnost podataka u potpunosti zaštićena.

Korisnici će sve svoje podatke držati u ličnim kripto novčanicima i njihovo deljenje će biti direktno, a ne preko centralne organizacije ili provajdera usluga. Slično kao što su banke zaobiđene u novčanim transakcijama kriptovalutama. Hakerima će biti gotovo nemoguće da provale u takve mreže i nanesu štetu.

Kompanije će podatke koji su im potrebni dobijati direktno sa mesta gde se nalaze, tako da će oni biti tačni. Danas pružaoci usluga deljenja podataka do njih dolaze na različite načine, pa je mnogo nedovoljnih i pogrešnjih informacija, koje mogu da ugroze poslovanje ukoliko se firma osloni na njih.

Onlajn prodaja pretrpeće najveće promene, ali i veliki rast, pošto će internet odnos prodavac – kupac prilikom plaćanja biti direktan.

Ključna reč u čitavom procesu je poverenje. Čak i najskeptičniji pojedinci moći će u potpunosti da se oslone na onlajn prostor i tu završavaju sve poslove koji su im dostupni. Sa prodavcem ili pružaocem usluga deliće one informacije koje oni budu hteli i na način na koji budu hteli, bez sumnje u „kukije“ i druge procese nadgledanja njihovog ponašanja na netu.

Odnosi sa dobavljačima takođe će biti u potpunosti transparentni i podignuti na nov nivo. Sve ovo će dovesti do rasta profita i izbegavanja nepotrebnih troškova na više mesta u lancu privrednih aktivnosti.

Web 3.0 još nije stigao, i neće odmah i u potpunosti zameniti sadašnji način funkcionisanja. Sigurno je, međutim, da će se korisnici interneta opredeljivati za zaštitu svojih podataka gde god to bude moguće, i da će profitirati kompanije koje im to ponude.