MMF: Ekonomija Srbije ozbiljno usporava

(Last Updated On: )

Medjunarodni monetarni fond (MMF) ocenio je da će privredni rast Srbije ove godine biti 2,5 odsto umesto 3,5 koliko je prognozirao u aprilu, preneo je sajt Danasa.

Nakon snažnog oporavka, posle pandemije, kako je navedeno, ekonomija Srbije počela je ozbiljno da usporava, pa je tako MMF smanjio prognozu privrednog rasta sa 4,5 odsto u oktobru prošle godine na 2,5 odsto u poslednjoj analizi pre postizanja dogovora oko novog stend-baj aranžmana sa Srbijom, vrednog 2,4 milijarde evra.

Ovako veliko usporavanje posledica je nepovoljnog globalnog i regionalnog okuženja i rata u Ukrajini, kao i slabije tražnje u EU, viših cena energije, prekida u lancima snabdevanja i ovogodišnje suše, ocenjeno je u saopštenju MMF-a.

Prema proceni MMF-a sledeće godine privredni rast biće još slabij i iznosiće 2,25 odsto. Oni ističu da će ovogodišnja prosečna inflacija biti oko 12 odsto, da će se u 2023. smanjivati da bi se 2024. godine vratila u granice cilja Narodne banke Srbije.

“Fiskalni deficit u 2022. će prevazići originalne budžetske projekcije. Dok su bužetski prihodi imali dobre rezultate, gubici energetskih državnih preduzeća u kontekstu tekuće energetske krize doprineli su značajnim fiskalnim troškovima. Vlasti su, implementirale mere pomoći za ublažavanje efekata rasta cena na standard gradjana”, naveo je MMF.

Oni su istakli da Srbija ima rezerve da se suoči sa rizicima, uključujući visoke devizne rezerve, umeren spoljni i javni dug, dobro kapitalizovan i likvidan banarski sistem, kao i “istoriju pravovremenih odgovora na različite šokove”.

Oni ističu da bi makroekonomska politika trebalo da obuzda visoku inflaciju i podrži stabilnost deviznog kursa.

Važno je, kako su naveli, da fiskalna konsolidacija podrži monetarnu politiku. Misija (MMF-a) se složila sa vlastima da se smanji ukupni fiskalni deficit u 2023. godini. Rast plata u javnom sektoru trebalo bi da bude ograničen, a povećanje penzija uradjeno u skladu sa novim fiskalnim pravilom.

“Budžet će zadržati visoke kapitalne rashode zbog velikih infrastrukturnih potreba Srbije. Odobrenje budžeta sa deficitom i nivoom rashoda u skladu sa ovim preporukama mora da prethodi odobrenju zahteva za zaključivanjem aranžmana”, zaključili su u MMF-u.

Vlada Srbije postigla je pre dva dana dogovor sa misijom MMF-a o sklapanju dvogodišnjeg stend-baj aranžmana, vrednog 2,4 milijarde evra. Taj dogovor je postignut na nivou misije, a o njemu će u decembru odlučivati Izvršni odbor Fonda.

Kako se navodi u saopštenju MMF-a, Vlada Srbije je spremna da povuče deo finansijskih sredstava koji bude raspoloživ u prvom delu sporazuma, dok bi ostatak sredstava bio u funkciji predostrožnosti.

Izvor: Beta