Preduzetnici, odmorite se

(Last Updated On: August 8, 2016)

Da li je potrebno da preduzetnici rade 80 sati nedeljno i iscrpljuju se svakodnevno? Naučnici koji se bave fiziologijom rada smatraju da nije.

Koliko ste puta čuli da se vlasnici kompanija hvale da rade 60 do 80 sati nedeljno, pri čemu detaljno opisuju kako su žrtvovali svoju privatnost, porodicu, prijatelje, zdravlje… Ono što prikazuju kao pokazatelj sigurnog puta ka vrhu i poslovnog uspeha zapravo je – neuspeh.

Najpre o umoru. Ljudski organizam nije opremljen potrebnim mehanizmima da bi mogao da radi 80 sati nedeljno, na duži rok. Različite studije potvrđuju da čovek može da radi maksimalno deset sati dnevno uspešno i to ako dobro spava, hrani se zdravo i vežba redovno. Ko radi više od toga, sigurno ne obavlja posao kvalitetno.

Prosečnom čoveku je potrebno osam sati sna da bi se oporavio od umora, što ostavlja 16 sati vremena za sve ostale aktivnosti – obroke, održavanje higijene, šetanje psa, komunikaciju, druženje i obaveze prema članovima porodice. Način da se obezbedi više od 50 sati rada nedeljno obavezno znači rad vikendom i zanemarivanje ostalih životnih aktivnosti što, na kraju, vodi do neuspeha i narušavanja fizičkog i mentalnog zdravlja.

tezakrad

Zbog čega, onda, preduzetnici rade toliko? Jedan od najčešćih uzroka je nestrpljivost da se postigne što više, zatim težnja za perfercionizmom i, iz tih razloga, preuzimanje nepotrebno mnogo poslova na sebe.

Život, međutim, ne funkcioniše na taj način, posebno ne onaj koji za rezultat ima uspeh.

Preduzetnici bi trebalo…

Preduzetnici bi trebalo da pronađu ravnotežu. Da postave lične prioritete i ne budu robovi posla. Da podele obaveze sa drugima i u saradnike steknu poverenje. Da se ne opterećuju bespotrebnim detaljima. Mnogo je bolje raditi 30 sati dobro nego 70 sati loše.

Veoma je važna organizacija posla – ako ne možete da ga završite za 50 sati nedeljno, nešto obavezno treba promeniti.