Evropska ekonomija stagnira

(Last Updated On: )

Ekonomsko raspoloženje u evrozoni oslabilo je u tekućem kvartalu, mada je pogoršanje vrlo malo, saopštio je nemački Institut Ifo. Ifo indeks ekonomske klime u evrozoni pao je na 111,6 bodova u trećem tromesečju sa 112,7 poena iz drugog kvartala, ali je ipak i dalje znatno iznad dugoročnog proseka, navodi se u saopštenju nemačkog instituta Ifo dostavljenom Tanjugu.

Pogoršanje privredne klime se u celini duguje manje optimističnim prognozama u pogledu ekonomskih perspektiva, koje su dali stručnjaci koji učestvuju u pripremi Ifo-vog Svetskog ekonomskog pregleda (WES).

Nasuprot tome, sadašnja ekonomska situacija se ocenjuje kao poboljšana. Privredni oporavak u evrozoni je nastavljen u ovom tromesečju, ali nedostaje zamajac.

Gde je bolje a gde…

Ocene trenutne ekonomske situacije ponovno su najpozitivnije u Nemačkoj i Irskoj, dok se u Austriji, Belgiji, Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Holandiji, Slovačkoj i Sloveniji kreću u srednjem rasponu.

Prema istraživanju, ocene trenutne ekonomske situacije su se pre svega poboljšale u Austriji i Litvaniji u odnosu na prošli kvartal.

novac

Međutim, stručnjaci WES-a su izvestili o daljem pogoršanju već nepovoljne ekonomske situacije u Grčkoj i Portugaliji.

Uprkos blagom poboljšanju, ocene ekonomske situacije su takođe bile pretežno negativne u Finskoj, Francuskoj, Italiji i Španiji.

Kada je reč o ekonomskim perspektivama za narednih šest meseci, prognoze su i dalje tmurne za veliku većinu zemalja, ali kada se uzme sve u obzir ostaju pozitivne.

Jedine zemlje za koje su eksperti WES-a izrazili skepticizam u pogledu ekonomskih izgleda su Francuska, Grčka, Letonija i Portugalija.

Za razliku od toga, u Španiji je raspoloženje među stručnjacima u pogledu perspektiva ponovo pozitivnije.

Izvor: Tanjug