Povučen lek protiv kašlja “folkodin”

(Last Updated On: )

Lek “folkodin”, koji se koristi protiv kašlja, povučen je sa tržišta zato što njegova primena u periodu do 12 meseci pre određenih vrsta anestezije može izazvati anafilaktičku reakciju.

U decembru je Evropska agencija za lekove na nivou Unije zabranila sirupe protiv kašlja koji sadrže folkodin. Pacijenti koji u ovom trenutku koriste “folkodin” treba da prestanu sa korišćenjem i da se obrate svom lekaru, kaže za RTS Jelena Mitrašinović iz Agencije za lekove i medicinska sredstva.

U vezi sa lekom “folkodin” poslata su upustva i lekarima u domovima zdravlja nakon odluke o povlačenju. Mitrašinović kaže da se  “folkodin” povlači sa tržišta Srbije u isto vreme kada se povlači i sa tržišta Evropske unije.

To je lek koji se koristio u terapiji suvog kašlja kod odraslih i kod dece starije od 12 godina. Podaci su pokazali da primena folkodina 12 meseci pre opšte anestezije koja se izvodi u prisustvu neuromuskulaturnih blokatora predstavlja faktor rizika za jednu životno ugrožavajuću reakciju – anafilaktičku reakciju na neuro mukularne blokatore“, istakla je Mitrašinović.

Prema njenim rečima, pacijenti koji u ovom trenutku koriste “folkodin” treba da prestanu sa korišćenjem i da se obrate svom lekaru.

Napomenula je da se prekida upotreba leka jer ne znamo da li ćemo u narednih 12 meseci biti u prilici da idemo na neku operaciju, prenosi RTS.

Izvor: 021.rs