Potrebno je sakupljati sijalice

(Last Updated On: )

U Srbiji se godišnje reciklira 100 tona sijalica, što je oko deset odsto od količine uvezenih sijalica, saopštilo je Udruženje reciklera Srbije.

Firme i gradjani, kako se navodi, obično bacaju sijalice zajedno sa ostalim kućnim otpadom iako se polomljene ili nepropisno odložene smatraju opasnim otpadom i mogu zagaditi životnu sredinu i imati ozbiljne posledice po zdravlje ljudi.

Sakupljaju se i recikliraju sve vrste sijalica, fluorescentne cevi i lampe iz industrije ili javnog osvetljenja, kao i iz domaćinstava. Opasni otpadi iz sijalica su većinom praškaste materije, uglavnom na bazi fosfora kao i živina isparenja.

“Ako se sa sijalicama neodgovorno postupa i ne predaju se ovlašćenoj firmi, već bacaju u komunalne kontejnere ili lome i bacaju na deponije, kao što se u Srbiji uglavnom radi, mogu lako da kontaminiraju zemlju i vodu i da nanesu teške posledice zdravlju ljudi”, navedeno je u saopštenju Udruženja reciklera.

Ističe se da se opasan otpad od sijalica pakuje i skladišti u posebnim magacinima, a zatim se transportuje u specijalizovana postrojenja u zemlje EU gde se uništava.

Ferozni i obojeni metali se prosledjuju domaćim ovlašćenim firmama na dalji tretman, a plastika se uglavnom izvozi u inostranstvo.

Šteta je, kako ukazuju recikleri, što za dobijeno staklo, velike čistoće i potencijala za dalju primenu u staklarskoj ili laboratorijskoj industriji nema potražnje u Srbiji pa mora da se preda ovlašćenim sanitarnim deponijama.

Jedino mesto za reciklažu sijalica u Srbiji, postrojenje za reciklažu u Pančevu, koristi mali deo svojih kapaciteta za preradu.

“Da bi se prikupilo veći broj sijalica, potrebno je veće zalaganje nadležnih organa za organizovano postavljanje namenskih kontejnera za sakupljanje, ali i mnogo rigoroznija kontrola inspekcijskih službi kod kompanija i institucija, generatora tog otpada”, preporučilo je Udruženje reciklera Srbije.

Izvor: Beta